УЗГОЈ СВИЊА НА ИВИЦИ ОПСТАНКА: Удружење пољопривредника из Сремске Митровице упозорава на тешко стање у сточарству

Ј. Су.

06. 05. 2021. у 13:17

УЗГАЈИВАЧИ свиња у Србији упозоравају да је ова грана сточарства пред гашењем! Један од великих криваца за овакву ситуацију, како тврде, јесте огроман увоз. Тако је Србија од извозника свињског меса, постала његов увозник.

УЗГОЈ СВИЊА НА ИВИЦИ ОПСТАНКА: Удружење пољопривредника из Сремске Митровице упозорава на тешко стање у сточарству

Фото АП

Сточари окупљени у Удружењу пољопривредних произвођача Сремска Митровица, послали су апел надлежнима у Србији да под хитно пониште одлуку о повлачењу 15.000 товних свиња од складиштара Дирекције за робне резерве, јер постоји вишак од око 90.000 товљника које немају коме да продају. Уз то, траже и да се стопира сваки даљи увоз живих свиња и свињског меса.

- Тражимо да држава откупи најмање 30.000 товљеника прве класе, по цени од 210 динара за килограм, како би на тај начин покренула тржиште - казао је Златан Ђурић, председник Удружења.

- Имамо неконтролисан увоз свиња и свињског меса. Само је од почетка ове годне увезено више од 150.000 товљеника, а пред васкршње празнике око 3.500 тона свињског меса из ЕУ.

ЗАРАДА

ПРЕ три деценије Србија је била извозник свињског меса са 762 милиона долара годишње. Узгајивачи свиња упозоравају и на велике зараде кланичара. Месецима су уназад куповали товљенике по ниским ценама, а бут продавали по 550 динара за килограм.

То одговара само увозничком лобију. Уз све то, кланичари су у радњама подигли цене свињског меса на 550 динара по килограму, иако су куповали живе свиње по багателним ценама.

Према речима Ђурића, не треба заборавити ни свакодневни раст цена житарица, који се неће зауставити. За кукуруз се сада нуди, иако сетва није ни завршена, више од 20 динара за килограм. Зрно соје се плаћа и 85 динара по килограму.

- Са оваквим ценама житарица, које су главни инпути у исхрани свиња биће неодржива свака производња, без два евра по килограму - сматра Ђурић.

Како нам је испричао Бранислав Гулан, агроаналитичар, пре две године је на увоз замрзнутог свињског меса потрошен 71, а прошле 58 милиона долара.

Пре нешто више од две недеље, цена товљеника је почела да расте. После скоро пола године, са неких 110 динара за килограм, кланичари су почели да плаћају 160. Сточари су и тада рекли да са том ценом не могу да подмире ни најосновније трошкове производње.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)