ПУТ У БОЉУ БУДУЋНОСТ: "Моравски коридор" је шанса за развој привреде краљевачког краја

Г.Ћ.

05. 05. 2021. у 20:46

- СКОРАШЊИ почетак изградње деонице „Моравског коридора“, од Адрана надомак Краљева до Мрчајеваца, створиће бројне могућности и за друге инвестиције и развој привреде краљевачког краја. По завршетку радова, ауто-пут од Прељине до Појата који ће у дужини од 112 километара спојити коридоре 10 и 11, представљаће праву жилу куцавицу централне Србије и прилику да се привуку нови страни, али и домаћи инвеститори.

ПУТ У БОЉУ БУДУЋНОСТ: Моравски коридор је шанса за развој привреде краљевачког краја

Фото: Г. Шљивић

Овако у неколико реченица, градоначелник Краљева др Предраг Терзић укратко појашњава значај новог ауто-пута чија ће траса кроз краљевачки крај проћи у дужини од 54 километара спајајући град на Ибру модерном, брзом и безбедном саобраћајницом са Прељином и Чачком на западном, и Крушевцем и Појатама на источном краку.

- Наш циљ је да максимално искористимо све могућности које нам пружа држава својим улагањима. Када изградимо привремени раднички камп са канализационом и водоводном мрежом, интернетом и сигурним снабдевањем електричном енергијом, практично тај простор припремамо за изградњу будуће, нове индустријске зоне непосредно уз ауто пут. Када имате спремну комплетну инфраструктуру и приступ модерној саобраћајници, веома мало је потребно да на том месту буду изграђени производни погони – додаје градоначелник Терзић.

Фото: Г. Шљивић

Према његовим речима, долазак нових инвеститора, практично ће значити и отварање нових радних места и стварање бољих услова за живот мештана Краљева и околине.

- Уз развој индустрије и пољопривреде, надамо се да ће, уз Аеродром „Морава“ у непосредној близини, ауто-пут бити и снажан замајац домаћем туризму – нагласио је први човек града на Ибру. - Атрактивне културно-историјске и туристичке дестинације којима је богат овај крај постаће свима доступније. До Врњачке Бање као престонице нашег континенталног туризма, Копаоника, Гоча, долине векова у клисури Ибра са средњовековним манастирима, оближњих етно села и све популарније рудњанске висоравни, стизаће се брже, лакше и безбедније.

Фото: Г. Шљивић

РЕГУЛАЦИЈА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ

ИСТОВРЕМЕНО са изградњом првог дигиталног ауто-пута у Србији радиће се и регулација корита и тока Западне Мораве у дужини од 68 километара чиме ће се спречити катастрофалне последице поплава које су овај крај задесиле током неколико минулих година.

- Поморавска села биће потпуно заштићена од плављења. Знамо колико нам је невоља то изазвало у претходном периоду. И овдашњим пољопривредницима ће то много значити јер неће морарти да стрепе да ће бујица уништити сав њихов рад и труд – каже Терзић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)