ЈОШ 100 ЕЛЕКТРОНСКИХ УСЛУГА: Агенција за привредне регистре намерава да дигитализује скоро све своје послове

С. БУЛАТОВИЋ

05. 05. 2021. у 09:24

ДОБАР део посла у Агенцији за привредне регистре грађани и привредници и сада могу да обаве електронски. За највише годину дана, међутим, АПР намерава да скоро све своје услуге дигитализује. То је недавно најавио директор ове институције Милан Лучић.

ЈОШ 100 ЕЛЕКТРОНСКИХ УСЛУГА: Агенција за привредне регистре намерава да дигитализује скоро све своје послове

Фото: Ж. Кнежевић

Дигитализован је Регистар уговора финансијског лизинга, а сада се приводи крају Регистар залоге. То ће банкама, лизинг кућама и другим корисницима омогућити бржи унос залоге.

- Листе које мере услове пословања у земљама тај аспект прилично вреднују, тако да ћемо на њима напредовати - објашњава Лучић. - Ако дигитализујемо Регистар залоге, убрзаћемо процедуру добијања кредита. Трећи пројекат, који је вероватно најзначајнији је електронска регистрација. У регистру привредних друштава омогућавамо електронско оснивање једночланих и вишечланих друштава. Постоји, међутим, још 100 различитих процедура, које се обављају у тим регистрима. Циљ нам је да омогућимо електронско обављање свих тих процедура. То ће нас значајно погурати на листама конкурентности. Пројекат је препознат као врло битан и обезбеђена су нам средства.

Агенција за привредне регистре припрема и реконструкцију Регистра финансијских извештаја. Само ове, у односу на прошлу годину, број његових обвезника је дуплиран.

- Основни мотив за реконструкцију је низ промена које је донео Закон о рачуноводству - напомиње Лучић. - Промењени су рокови и обавезе - напомиње Лучић. - То треба да се примени у финансијске извештаје за ову календарску годину. Измењени су рокови у достављању и то је мотив значајне реконструкције регистра. Треба да решимо ограничења које смо приметили у последње две године. Број обвезника, који подносе финансијске извештаје, повећан је са 170.000 на више од 280.000. Пред истек рока систем је показао знакове оптерећења. То желимо да решимо, јер очекујемо још већи број обвезника.

ДОБИТ У БУЏЕТ

АГЕНЦИЈА за привредне регистре се финансира од сопствених средстава. Наплаћују услуге које пружају корисницима. Током 2019. године остварили су 144 милиона динара добити. Лане су наплатили свега милион динара мање прихода. Добит је износила 114 милиона динара. Профит из обе године, Агенција ће уплатити у буџет Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)