ЈЕФТИНИЈЕ ТЕЛЕФОНИРАЊЕ СА ЛЕТОВАЊА: Ево шта доноси укидање накнада за роминг у региону од 1. јула и колико сада кошта СМС

Novosti online

04. 05. 2021. у 09:35

ОД 11. јула ове године потпуно се укида накнада за роминг у земљама Западног Балкана. То значи да ће држављани Србије, Босне и Херцеговине, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе моћи међусобно да комуницирају по истим ценама као и код куће.

ЈЕФТИНИЈЕ ТЕЛЕФОНИРАЊЕ СА ЛЕТОВАЊА: Ево шта доноси укидање накнада за роминг у региону од 1. јула и колико сада кошта СМС

Фото: Depositphotos

Споразум о укидању накнада за роминг потписан је још пре две године, тачније 4. априла 2019. године на другом Дигиталном самиту Светске банке одржаном у Београду, и од јула те године почело је фазно укидање накнади за роминг, које данас износе између 83 и 96 одсто мање него тада.

Према подацима доступним на сајтовима највећих телекомуникационих компанија у Србији, цене роминга код нас се крећу овако: Минут одлазног позива је између 7.05 и 7.2 динара по минуту; Минут долазног позива је између 3.53 и 3.6 динара по минуту; Цена једног мегабајта се креће око 2.1 динара; СМС порука се наплаћује од 2.62 до 2.88 динара;

Грађанима и фирмама више новца у буџету

Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Маљинда Брегу је пре пар дана за Радио Слободна Европа истакла да ће поред грађана и компаније драстично смањити своје трошкове.

- Као друго, мислим да је важно нагласити да се није само повећао број људи који користе интернет, већ смо током пандемије схватили да се повећала количина времена коју људи проводе на интернету, што, такође, даје одређену тежину, каже Брегу.

Она је том приликом додала да је укидање роминга посебно примамљиво младима који ове олакшице сматрају подједнако корисним као слободу кретања.

Следећи корак снижење цене роминга из ЕУ

Трошкови роминга између Западног Балкана и Европске уније су и поред бројних тарифних додатака огромни, а грађани региона исту услугу плаћају четири пута више него грађани Европске уније.

Цене одлазних позива у земље Европске уније се крећу од 99 до 150 динара по минуту, долазних позива од 36 до 99 динара по минуту. СМС поруке коштају од 24 до 30 динара, а цена мегабајта је невероватна, од 614 до 1000 динара.

Маљинда Брегу је у фебруару ове године на састанку Радне групе Западног Балкана за политику роминга изјавила да је снижење накнада за роминг између Западног Балкана и Европске уније следећи корак.

- Биће потребна пуна преданост свих укључених актера, а посебно телеком оператера, као и једнако важна техничка подршка Европске комисије, Генералне дирекције за комуникационе мреже, садржаје и технологије и Генералне дирекције за суседство и преговоре о проширењу, те највиших званичника из региона, изјавила је тада Брегу.

Западни Балкан без роминга и снижавање цена роминга са Европском унијом део је програма заједничког регионалног тржишта, на шта су се лидери Западног Балкана обавезали на самиту у Софији у новембру 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)