СТИЖУ ДВЕ НОВЕ ВРСТЕ ГОРИВА: Ово ће посебно занимати возаче у Србији - ево шта доноси нови Закон о енергетици

Танјуг

03. 05. 2021. у 22:28

ДЕФИНИЦИЈОМ нових категорија моторних возила у Закону о енергетици отвара се могућност њиховог стављања на тржиште Србије ако су усаглашена са техничким и другим захтевима, наводе у Министарству рударства и енергетике.

СТИЖУ ДВЕ НОВЕ ВРСТЕ ГОРИВА: Ово ће посебно занимати возаче у Србији - ево шта доноси нови Закон о енергетици

Д. Балшић

Нова моторна горива као што су утечњени природни гас и водоник дефинишу се како због захтева тржишта, тако и због међународних обавеза у вези са смањењем у саобраћају емисије гасова са ефектом стаклене баште, навели су у Министарству.

За грађане Србије битно је да ће снабдевачи горивом имати обавезу смањења емисије са ефектом стаклене баште, а што ће бити дефинисано Интегрисаним националним енергетским и климатским планом.

- Употреба горива које има ниже емисије доприноси том циљу - навели су у Министарству за Б92.

Уз то, наводе да је у области природног гаса створен основ за имплементацију регулативе ЕУ која се односи пре свега на ефикасан транспорт природног гаса и ефикасне интеграције транспортног система природног гаса Србије и транспортних система региона ускладивањем на техницком оперативном и комуникационом нивоу.

- Имплеменацијом те регулативе олакшава се оперативна сарадња суседних оператора транспортних система. Такође, створен је основ за ускладивање транспортних тарифа, као и поступака за закуп капацитета са важећом европском регулативом. Поред тога, уводи се нова енергетска делатност и нови учесници на тржишту природног гаса - трговина природним гасом за снабдевање на велико - навели су Министарству.

У Министарству рударства и енергетике појаснили су да се на тај начин додатно отвара тржиште природног гаса тако што привредна друштва која нису регистрована у Србији могу обављати те делатости на тржишту Србије.

То је посебно значајно за рад и искоришћеност постојећих и нових гасоводних капацитета у Србији јер омогућава да их закупе правна лица из иностранства не само за потребе снабдевања тржишта већ и транзита у региону, као и за повећање конкуренције на тржишту Србије у снабдевању природним гасом, наводе у Министарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Srboljub

04.05.2021. 00:09

Utecnjeni gas??? Gas pretvoren u tecno stanje je tecni gas. Sta koga briga ko ga "utecnjava"? Kakva je ovo suluda (ravna novo Hrvatskom) kovanica? Inace, znaci stige Ruski gas pa treba praviti biznis "utecnjavanjem" a po mogucnosti rasprodati prava "ino-partneru" i jos mu platiti za to (lokacija, radna snaga i pokrice investicije). Malo se jos ugrade i eto nama najskupljeg gasa u Evropi.