ОВИ ПОСЛОВИ МОГУ НЕСТАТИ У БЛИСКОЈ БУДУЋНОСТИ: Можда нам више неће требати возачи, ево које професије су ризичне

Новости онлине

03. 05. 2021. у 12:50

ПРОРЕКТОР Финансијског универзитета при руској влади Александар Сафонов говорио за "Росијскују газету" које професије би могле да нестану у наредних десет година.

ОВИ ПОСЛОВИ МОГУ НЕСТАТИ У БЛИСКОЈ БУДУЋНОСТИ: Можда нам више неће требати возачи, ево које професије су ризичне

Фото: Депоситпхотос

Радници у саобраћају, попут возача аутобуса или подземне железнице, биће изложени највећем ризику, сматра руски стручњак.

- Већ сада се системи аутономних возила тестирају у многим земљама. То је резултат не само развоја "мозгова" за аутомобиле, већ и система позиционирања који комуницира са мобилним комуникацијама. На пример, у потпуности је могуће аутоматизовати подземну железницу. Тако ће бити и са железницом, трамвајима, тролејбусима и аутобусима. Људи који се тиме баве већ сада морају да размисле шта могу да раде ако их замени електроника - рекао је Сафонов.

Као још један пример, он је навео посаде путничких авиона, коју је раније чинило пет људи, да би уз савремене системе аутоматизације тај број сведен на два човека. Ускоро ће, како предвиђа Сафонов, само једна особа моћи да лети авионом.

Он сматра и да ће рачуноводство бити радикално измењено, иако неће у потпуности нестати.

- На крају крајева, рачуновођа не води само књиге прихода и трошкова, већ процењује и ефикасност трошкова. Све више ће стицати улогу ревизора или пореских консултаната - рекао је Сафонов.

Стручњак додаје да рачунарски програми ипак не могу заменити рачуновође, пошто су "финансије врло лична ствар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)