ВОДИЧ ЗА ГРАЂАНЕ: Ово су одговори на пет најчешћих питања у вези са 60 евра помоћи

Novosti online

29. 04. 2021. у 09:13

КАКО бисте на једном месту имали прегледан водич везан за директну помоћ од 60 евра, односно "30 плус 30" евра - која је део трећег економског пакета Републике Србије, ово су најчешћа питања (недоумице) и одговори на њих.

ВОДИЧ ЗА ГРАЂАНЕ: Ово су одговори на пет најчешћих питања у вези са 60 евра помоћи

Фото: Depositphotos

1. Како могу да се пријавим за директну помоћ и до кад?

Електронско подношење захтева почело је јуче, 28. априла, и траје до 15. маја. Када је реч о пријави путем кол центра, она ће бити омогућена од 5. маја, а број телефона биће накнадно објављен. Можете погледати како изгледа поступак електронске пријаве у само 3 клика.

2. Да ли се сви грађани пријављују за помоћ од 60 евра?

Право на актуелну директну новчану помоћ имају сви пунолетни држављани Републике Србије, с тим што се три групе грађана не пријављују, већ им новац аутоматски леже на рачун, а то су: пензионери, примаоци социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција.

3. Какав је статус незапослених по овом питању?

Сви грађани који су на дан 15. април били на евиденцији Националне службе за запошљавање имају право на додатних 60 евра. Тај новац биће им исплаћен аутоматски. Са друге стране, за директну помоћ од 60 евра пријављују се регуларно, као и остали пунолетни грађани (не рачунајући три горе наведене изузете категорије).

4. Да ли одмах добијам свих 60 евра и до ког датума?

Исплата се врши у два наврата: у мају и новембру. Први на реду су пензионери, којима ће 30 евра лећи на рачун већ 6. маја, док ће двема другим горе наведеним категоријама новац бити уплаћен 7. маја. Сви пунолетни грађани који се пријаве за директну помоћ могу да очекују први део (30 евра) свог новца до 20. маја. Још једном подсећамо да пензионери имају право и на додатних 50 евра.

5. Шта ако немам рачун у банци?

Не морате да бринете, процедура је врло једноставна као и прошле године, када су се грађани пријављивали за 100 евра. Када попуните потребна поља на линку Управе за трезор, добићете питање коју банку желите да изаберете, иако можда нисте њен корисник. Потребно је да означите банку и пошаљете захтев на крају.


На тај начин ће вам бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова. Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен. За цео поступак треба вам само лична карта која, наравно, мора бити важећа.

(Телеграф)

Novosti

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)