ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ: Министар Мали - Постигнут је договор са ДФЦ, стиже 400 милиона долара кроз Гарантну шему

Танјуг

28. 04. 2021. у 11:32

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је са Америчком развојном корпорацијом (Development Finance Corporation - DFC) договорена нова гарантна шема којом је предвиђено да та финансијска институција обезбеди 400 милиона долара као гаранцију за одобрење банкарских кредита предузећима у Србији.

ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ: Министар Мали - Постигнут је договор са ДФЦ, стиже 400 милиона долара кроз Гарантну шему

Фото: Принтскрин

- Успели смо да направимо коначан договор са DFC o првих 400 милиона долара за привреду Србије.  Прошле недеље су изгласане  две нове гарантне шеме, односно додатних милијарду евра на постојеће гарантне шеме које Република Србија већ има и које је заједно са банкама пласирала како би се ублажиле негативне последице пандемије. Овде говорим о још једној гарантној шеми која ће бити реализована на основу Споразума влада Србије и САД - рекао је министар у Скупштини Србије, представљајући Предлог Закона о потврђивању споразума о подстицању инвестиција између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава, који ће обухватити и овај договор, а чија се ратификација очекује у српском парламенту.

Према његовим речима, ускоро се очекује и формално потписивање споразума о новој гарантној шеми са Владом Србије као и завршетак споразума DFC са банкама у Србији. Након тога ће новац бити на располагању домаћим предузећима за кредите за ликвидност, иновације и инвестиције.

Како је истакао, овим Споразумом додатно се подстиче економска сарадња две земље кроз проширење понуде финансијских инструмената Међународне развојне корпорације за развој привреде Србије.

- Ово је изузетно важан Споразум који је произашао из Вашингтонског споразума који је потписао председник Србије Александар Вучић са бившим председником САД Доналдом Трампом. Споразум даје кредибилитет  не само реформама које спроводимо него и одговорној економској политици коју водимо и наравно перспективама развоја наше економије.  Запитајте се да ли би DFC дошао у Србију и ставила на располагање новац америчких пореских обвезника да не верује у нашу земљу и економску перспективу Србије - рекао је Мали.

Србија је, иначе, прва држава у региону, и међу првима у свету, која је склопила овакву врсту споразума.

Мали је представио и Предлог закона о потврђивању Анекса 1 Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Републици Србији.

- Два су пројекта овде идентификована, а то су пројекат изградње метроа у Београду и пројекат који се односи на унапређење електро-дистрибутивног система у нашој земљи. Оно што је важна вест то је да ће се ове недеље пред Владом Србије наћи Нацрт закона о метроу, а он ће се у наредне две седмице наћи пред посланицима у Скупштини Србије“,  прецизирао је Мали. 

Министар је додао да је реч о пропису који дефинише не само процес, методологију и процедуру изградње метроа, већ и систем управљања метроом. 

- Ми смо са тим законом на корак ближе покретању изградње прве линије метроа коју очекујемо до краја године. Прва линија метроа биће дуга 21,3 километара, и као што смо и обећали, кренућемо да испуњавамо тај вишедецинијски сан грађана Београда и Србије. Ми до краја 2021. године крећемо да градимо метро и то је не само  важан инфраструктурни пројекат, већ он доприноси развоју економије, запошљавању радника, већем бруто домаћем производу земље - рекао је министар финансија. 

Мали је представио и  Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Кине о узајамном признавању програма АЕО Управе царина Министарства финансија Републике Србије и Програма за управљање кредитима предузећа генералне царинске администрације Народне Републике Кине.

Тај Споразум треба да допринеће даљем јачању и успостављању ближих економских односа две земље.

Циљ Споразума је отклањање препрека у међусобној трговини између страна потписница и унапређење безбедности у промету роба, без ометања трговинских токова, а остварење наведених циљева допринесе већој трговинској размени Србије и Кине. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)