НА ЕГЕЈСКОМ МОРУ ЈОШ ВАЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Грчка почиње полако да попушта мере, како би их укинула с почетком сезоне

Е. Р.

28. 04. 2021. у 09:46

ГРЧКА је отворила своје границе, али српских туриста тренутно готово и да нема. Летња сезона почиње 14. маја, међутим, епидемиолошке мере, које важе за грађане ове земље, држава почиње полако да ублажава.

НА ЕГЕЈСКОМ МОРУ ЈОШ ВАЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Грчка почиње полако да попушта мере, како би их укинула с почетком сезоне

Грци чекају српске туристе / Фото М. Анђела

Како се истиче у Службеном гласнику Грчке, полицијски час, око предстојећих ускршњих празника се скраћује. Тако, затварање сада траје од 22 часа увече до пет сати ујутру. А од 3. маја, помера се на 23 часва. И даље, међутим, остаје забрана међурегионалних путовања. Викендом је дозвољено међуопштинско кретање, унутар једне регионалне јединице.

Током служби у црквама, обавезна је употреба двоструких маски за вернике. Уз то свештеници и певачи у цркви ће морати да раде самотестирање. Ограничен је и број људи у црквама.

- Од 3. маја би требало да ступи на снагу укидање слања СМС порука, које су Грци морали да шаљу како би изашли напоље - наводи се у грчком "Службеном гласнику". - Путовање из једне у другу регију забрањено је до 10. маја, осим због посебних разлога.

Тржни центри отворени су пре неколико дана. Ипак, ограничења и овде постоје. Тако, куповина на мало могућа је само уз слање СМС поруке. Дозвољен је један одлазак у продавницу, у трајању од три сата. Ресторани и кафићи поново ће почети да раде од 3. маја.

У српском Министарству туризма подсећају да је Грчка дозволила улазак наших држављана са негативним PCR тестом или потврдом о вакцинацији. Деца до пет година су ослобођена тестирања, а очекује се да ће после 14. маја бити уведене олакшице. Тачније, да ће бити дозвољени серолошки тестови, али бити и померена старосна граница за децу.

- Путовања у Грчку највише планирају породице са малом децом, па би обавеза њиховог PCR тестирања представља додатни трошак - рекли су у ресорном министарству. - Туристи су обавезни да најмање 24 сата пре уласка у Грчку попуне ПЛФ образац пријаве и покажу га при уласку у земљу.

У ЕУ СА СЕРТИФИКАТОМ

ГРАЂАНИ Западног Балкана би, ако Европски парламент прихвати предлог Еврокоморе, током короне могли да путују у Европску унију као и сви Европљани - са дигиталним зеленим сертификатима. Њиме би биле признате све сигурне и ефикасне вакцине. Ово је најавио Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

- Највећа европска пословна асоцијација подржала је успостављање дигиталних зелених сертификата, у чији систем би био укључен и Западни Балкан - истакао је Чадеж. - Уверена је да ће то помоћи оживљавању европске економије, обезбедити слободно кретање грађана и привредника и омогућити неометано функционисање јединственог тржишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)