ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЕЛЕКТРОНСКОМ ФАКТУРИСАЊУ: Синиша Мали представио нова законска решења за побољшање привредног амбијента у Србији

Новости онлајн

27. 04. 2021. у 12:57

МИНИСТАР финансија Синиша Мали данас је у Народној скупштини Републике Србије представио предлоге важних закона, који би требало да допринесу даљем побољшању привредног амбијента у Србији.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЕЛЕКТРОНСКОМ ФАКТУРИСАЊУ: Синиша Мали представио нова законска решења за побољшање привредног амбијента у Србији

Фото: Танјуг

Министар је говорећи о Предлогу закона о електронском фактурисању напоменуо да је реч о системском закону, којим се мења начин функционисања наше привреде, по угледу на праксу која се већ спроводи у Европској унији и чиме се доприноси већој транспарентности и правној сигурности у пословању у нашој земљи.

Истакао је да ће се закон уводити фазно, тако што ће од 1. јануара следеће године субјекти јавног сектора бити у обавези да примају, чувају и издају е-фактуре између себе, а и приватни сектор који жели да ради са јавним имаће могућност да буде оспособљен да издаје е-фактуре јавном сектору.

- Овај Предлог закона подразумева постепено увођење за све привредне субјекте који су у систему пореза на додату вредност од 1. јануара следеће године до 1. јануара 2023. године, када ће то постати обавеза за све и у приватном  и у јавном сектору (који су у систему ПДВ) - навео је Мали. 

Објаснио је да ће коришћење система е-фактура бити бесплатно да би се избегли додатни трошкови за привреду.

- Они привредни субјекти који желе да користе информационе посреднике, то ће моћи да ураде, али ће њихов однос бити регулисан међусобним уговором, а не законом - нагласио је Мали.

Нагласио је да је реч о законском решењу које ће олакшати пословање привредних субјеката.

- Ово је огроман корак напред за све нас, за целу нашу привреду. Само покушајте да замислите привреду у којој више нема папирних фактура, које  могу да се загубе, не лупате печате... На овај начин штеди се време за припрему фактура, за њихово издавање, као и њихово проналажење, уколико је то неопходно - објаснио је министар.

Посебно је напоменуо да привредни субјекти који су у систему пореза на додату вредност могу да рачунају да ће се знатно убрзати поврат ПДВ-а.

- Уколико се улазна и излазна фактура поклопе у том систему, поврат ПДВ-а ће бити у дану. Тако да са те стране више неће бити замерки које чујемо од привреде када је у питању поврат ПДВ-а. Овим системом, тај проблем потпуно нестаје - истакао је Мали.

Министар је рекао да у нашем Централном регистру фактура годишње буде око четири милиона фактура, док се на глобалном тржишту годишње шаље и прима више од 550 милијарди фактура.

Предлог закона о е-фактурама и Закон о роковима за измирење новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама предвиђају различите рокове везане за употребу е-фактура. Зато је потребно изменити Закон о роковима, објаснио је он.

- Измена је неопходна да би се уместо 1. јула 2021. године, како је тренутно прописано, навео 1. јануар 2022, као датум почетка обавезе евидентирања е-фактура у централном регистру фактура - рекао је Мали.

Министар је представио и Предлог закона о измени и допунама Закона о осигурању којим се регулише питање друштвеног капитала у друштвима за осигурање.

- Веровали или не, у појединим друштвима капитала, која се баве пословима осигурања још увек постоји друштвени капитал. Превасходно мислим на Дунав осигурање а.д.о, Дунав Ре а.д.о. и Триглав осигурање а.д.о. Овим законом покушавамо да решимо то питање, јер је  предвиђено да се друштвени капитал претвара у акцијски и то тако што 70 процената тог капитала иде у корист Републике Србије, 25 процената запосленима и бившим запосленима кроз бесплатне акције и 5 одсто акционарском фонду. Та сразмера се не односи на Триглав осигурање, с обзиром да је удео друштвеног капитала 0,12 одсто - навео је Мали.

Прецизирао је да Устав не препознаје друштвену својину, те да ће на овај начин коначно бити заокружена правна сигурност свих који послују са овим осигуравајућим друштвима.

- Њихова власничка структура биће дефинисана на прави начин и омогућиће боље пословање. Са друге стране, акције које буду подељене запосленима и бившим запосленима допринеће већој атрактивности на београдској берзи, а очекујем и знатно транспарентније и боље пословање тих друштава - рекао је Мали.

Министар је представио и Предлог закона о регистру административних поступака којим се обезбеђују услови за успостављање, управљање и вођење наведеног регистра.

- Овим регистром омогућавају се услови за његово успостављање и вођење. Представља јединствен портал, са свим информацијама које су потребне корисницима јавних услуга, а које се односе на административне поступке који су у току. С једне стране, реч је о процесу који је у складу са дигитализацијом јавне управе, а с друге стране он доприноси још већој транспарентности и јавности свега што се у јавној управи дешава - рекао је он.

Нагласио  је да ће овим законом бити елиминисан простор за корупцију, као и да се њиме подиже углед земље, смањују трошкови поступања.

- Ово је процес који ће знатно променити слику наше земље, посебно када је у питању транспарентност, односно доступност података са којима располажемо - објаснио је Мали, који је посланике позвао да гласају за предложена законска решења, која треба да допринесу даљем унапређењу привредног амбијента у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)