СУТРА ПОЧИЊУ ПРИЈАВЕ ЗА НОВЧАНУ ПОМОЋ: Ево ко аутоматски добија новац, а ко мора да се достави податке

Novosti online

27. 04. 2021. у 09:49

НАКОН што је прошле године на рачуне грађана легло 100 евра у оквиру државног пакета економских мера за ублажавање последица корона вируса, сада Србе очекује нова финансијска инјекција.

СУТРА ПОЧИЊУ ПРИЈАВЕ ЗА НОВЧАНУ ПОМОЋ: Ево ко аутоматски добија новац, а ко мора да се достави податке

Фото П. Митић

Доносимо вам детаљан водич за директну новчану помоћ, било да сте радно способни, незапослени или пензионер.

ИМАЈУ ПРАВО НА ПОМОЋ

Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, имају: Сви пунолетни држављани који имају пребивалиште на територији Србије, а имају важећу личну карту на дан 23. април.

НЕМАЈУ ПРАВО НА ПОМОЋ

Ко напуни 18 година између маја и новембра, не може да се пријави за новчану помоћ, наводе у Министарству финансија.

АУТОМАТСКИ ДОБИЈАЈУ НОВАЦ

Помоћ ће без пријављивања лећи на наменске рачуне ових група грађана: пензионера грађана који су на издржавању затворске казне корисника социјалне помоћи грађана са Косова и Метохије, којима ће помоћ бити исплаћена преко Канцеларије за КиМ.

ПРВИ НАЧИН ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ

Пријава ће бити могућа електронски, а биће у функцији од сутра до 15. маја путем сајта Управе за трезор, www.идп.трезор.гов.рс, где ће грађани морати да унесу четири податка.

– Све што ће бити потребно да грађани ураде након уласка на сајт јесте да кликну на поље „подношење пријаве” и тамо унесу своје податке – ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

– Уколико већ имате отворен рачун у некој банци, у падајућем менију треба да кликнете на банку преко које желите да вам буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављујете за ову помоћ. На тај начин ће вам бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

– Треба да означите поље којим потврђујете сагласност за обра – ду личних података. Након што се пријавите, можете и да проверите статус своје пријаве избором другог поља.

ДРУГИ НАЧИН ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ

Пријава путем контакт–центра почиње 5. маја, а и код овог начина пријаве грађани ће морати да оставе поменуте личне податке и податке о банци. Број телефона биће објављен уочи 5. маја.

ЗА КАД ЈЕ ПЛАНИРАНА ИСПЛАТА

– Свим пензионерима у Србији ће 6. маја бити исплаћен први део износа, односно 30 евра

– Пензионери ће добити додатну помоћ од 50 евра и у септембру

– Свим пунолетним грађанима који се буду пријавили исплата првог дела помоћи почеће 12. маја, а планирано је да новац свима легне на рачун до 20. маја

– Грађани који су на служењу затворских казни и корисници социјалне помоћи добиће 30 евра 7. маја

– Треће недеље маја биће исплаћена помоћ Србима на Косову и Метохији у износу од 100 евра, укључујући децу, док ће незапослени који живе у јужној српској покрајини добити 200 евра

– Други део исплате биће у новембру.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)