ДРЖАВА ПЛАЋА И ЗАМЕНУ КЛИМА-УРЕЂАЈА: Ево за које све радове у кући можете да добијете новчану помоћ

Е. Б. ТАЛИЈАН

27. 04. 2021. у 11:00

ПРИЈАВЉИВАЊЕ грађана за финансијску помоћ државе, у циљу унапређења енергетске ефикасности домова, требало би да почне у јуну, а осим нове столарије и фасадне изолације, субвенционисаће се и замена система грејања, уређаја за климатизацију, уградња соларних колектора...

ДРЖАВА ПЛАЋА И ЗАМЕНУ КЛИМА-УРЕЂАЈА: Ево за које све радове у кући можете да добијете новчану помоћ

Фото: З. Јовановић

То ће домаћинствама омогућити да смање непотребну потрошњу енергије и да остваре велике уштеде на рачунима. Предвиђено је да грађани плате 50 одсто трошкова за радове на енергетској санацији, а другу половину обезбеђују Министарство и јединица локалне самоуправе. Први уговори, како је најављено, требало би да се реализују на јесен.

Општине и градови имају рок до 21. маја да се јаве на јавни позив који је расписало Министарство енергетике за доделу средстава за Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, а после тога креће пријављивање грађана. Како се наводи у позиву, финансираће се замена спољних прозора и врата и постављање термичке изолације. Грађани ће моћи да се пријављују и за субвенције за замену система грејања, односно котла, а прихватиће се искључиво уградња оног који као гориво користи природни и течни нафтни гас и дрвну биомасу у шта спадају пелет, брикет, сечка и пиролиза дрвета. Биће могуће и замене дела грејног система као што су уградња топлотних и циркулационих пумпи, опремање радијатора са термостатским вентилима, апаратима за регулацију и мерење топлоте, замена уређаја за климатизацију, као и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде.

Новим Законом о енергетској ефикасности, који је недавно усвојен у парламенту, забрањено је спаљивање гума, пластике, отпада, као и горива добијених из отпада у циљу грејања у домаћинствима, стамбеним зградама и пословним објектима. У Министарству енергетике наводе, за "Новости", да је циљ смањење негативног утицаја на животну средину, односно ограничење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

ЛОКАЛНЕ КОМИСИЈЕ КОНТРОЛИШУ

КОНКУРИСАЊЕ општина и градова и избор програма, први је корак у реализацији пројекта енергетске санације стамбених објеката. После тога, јединице локалне самоуправе расписују позив за одабир фирми које ће обављати радове. Тако ће се формирати листа предузећа која ће учествовати у програму.

- Након тога позивају грађане, и на основу одобрених пријава и фактура уплаћују средства фирмама за радове - наводе у Министарству. - Локалне комисије ће контролисати домаћинства изласком на терен, пре доношења одлуке о додели субвенција и након реализације радова, као услов за исплату средстава.

- Комунални инспектори општина и градова имају право и обавезу да проверавају да ли власник или корисник ложишта поштује забрану сагоревања отпада, као и да ли у процесу сагоревања користи чврста горива у складу са прописаним техничким карактеристикама - истичу у Министарству.

Фото: Н. Живановић

У овој години, како објашњавају, реализоваће се пилот-пројекат финансирања програма локалних самоуправа на енергетској санацији домаћинстава, према којем држава субвенционише половину трошкова од укупне вредности радова.

- Други модел се односи на евентуално учешће банака у овом процесу и очекујемо да би његова примена могла да почне у току следеће године - кажу у Министарству. - То значи да би грађани могли, за 50 одсто трошкова који они плаћају, да узму кредит и да покрију тај део.

ЈАВНИ ПОЗИВ ОПШТИНАМА

У јавном позиву општинама и градовима за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених објеката, истиче се да Министарство енергетике за реализацију пројекта додељује укупно 54 милиона динара, а максимално не више од 10 милиона по јединици локалне самоуправе. Рок за доставу пријава је 21. мај.

Министарка Зорана Михајловић је недавно изјавила да има три милиона домаћинстава којима треба помоћ за енергетску санацију, као и да је планирано да до краја године бар 10 одсто њих започне процес реализације тих радова.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)