ЦЕНА ОВОГ ВОЋА ЈЕ 800 ДИНАРА ЗА КИЛОГРАМ: Ево колико новца треба да издвојите да би уживали у свежим производима

Novosti online

26. 04. 2021. у 10:06

НА ПИЈАЦАМА се сада може наћи велики избор актуелног зелениша којег су се људи током зимског периода ужелели.

ЦЕНА ОВОГ ВОЋА ЈЕ 800 ДИНАРА ЗА КИЛОГРАМ: Ево колико новца треба да издвојите да би уживали у свежим производима

Фото: К. Михајловиић

Цене су углавном повољне, а јагоде су овог пролећа изгледа право богатство јер је за килограм потребно издвојити чак 800 динара. 

- Јесте 800 динара много, али не морају да купе цело кило. Сигуран сам да онај ко се пожали на цену никад није узео мотику у руке и не зна колики је труд потребан да се сачува јагода од хладноће, кише, мраза, суше и свега са чим се боримо - каже један произвођач из околине Младеновца. 

Фото: К. Михајловиић

Драгана Нешковић из Богатића, која се бави повртарством 25 година, рекла је да ће ове године род воћа и поврћа каснити на пијаце и до 25 дана.

Каже и да је зелена салата последње три до четири године коштала од 25 до 30 динара, сада од 50 до 60 динара.

- Током целе године нас очекују високе цене поврћа, јер прво ће каснити род, онда ћемо видети какав квалитет ћемо добити и мислим да ћемо имати доста мање производа за извоз - истакла је Нешковићева.

Цене поврћа на пијацама су од 30 динара колико је потребно издвојити за зеље и блитву, до 200 колико кошта спанаћ, а ово су остале цене поврћа које је ових дана најзаступљеније:

Празилук, млади купус, тиквице по 150 динара

Краставац 130 динара

Зелена салата 60 динара

Везица першуна, целера по 50 динара

Сремуш, ротквице по 40 динара

З. Глигоријевић

Када је реч о воћу, највише новца потребно је да издвојите, поред јагода је авокадо који кошта 600 динара, потом чери парадајз који кошта од 300 до 350 динара.

Киви 200-250

Лимун 150-180

Поморанџе 130-150

Ананас 180

Мандарине и грејпфрут по 150

Банане 80-120

Домаћа јабука 20-40

Небојша Јовановић, директор земљорадничке задруге Чачанска јабука, рекао је да цена воћа у овом периоду иде ка горе, а с обзиром на временске неприлике које су нас задесиле, цене ће бити веће него иначе.

- Мраз је утицао на квантитет воћа, а што се квалитета тиче, видећемо у наредном периоду, али сигурно ћемо имати мањи извоз ове године, јер мраз је умањио добар део рода. Плодови воћа ће сигурно каснити пет, шест дана и нормално је да очекујемо веће цене, јер су и цене основних сировина, почев од горива, ове године веће и рачуница на крају мора да покрије трошкове.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)