ПРЕДСЕДНИК САОПШТИО ВАЖНУ ВЕСТ: Дефинитивно је - ове године привредни раст и више од шест одсто!

Танјуг

24. 04. 2021. у 14:16

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да држава неретко узима новац на финансијском тржишту, али да се највећи део тог новца користи за рефинансирање дугова претходне власти и поручио да јавни дуг ове године неће прећи 60 одсто БДП-а, као и да ће привредни раст бити и више од шест одсто.

ПРЕДСЕДНИК САОПШТИО ВАЖНУ ВЕСТ: Дефинитивно је - ове године привредни раст и више од шест одсто!

Фото: Н.Живановић

На питање новинара да ли се држава задужује да би могла да финансира трећи пакет помоћи грађанима и привреди и како коментарише то што поједине новине постављају питање одакле тај новац да ли ће се задужити грађани и будуће генерације, Вучић каже се претходна власт задуживала са каматом од 7,5 одсто на пет година, да је у најбољем интересу државе да узме кредит на 12 година уз камату од 2,5 одсто.

- Тиме рефинансирамо дуг и део тога одвајамо за потребе, при чему морате да водите рачуна да ниједног секунда не пређете ниво дуга од 60 одсто БДП-а - нагласио је Вучић.

Председник је истакао да је када је постао председник владе држава имала јавни дуг од 78 одсто БДП-а, као и да је ова власт успела да спусти дуг на 52,5 одсто, који је сада око 58 одсто због ковида.

Председник напомиње да је у многим развијеним западним земљама дуг већ и од 100 одсто, а у Србији испод 60 одсто.

Каже да је имао разговоре са представницима ММФ-а, који су били задовољни српским финансијама.

- Једина примедба коју су имали је - зашто толико пара трошимо на војску. Више ниједну примедбу нису имали. За све пакете које смо имали са ММФ-ом само су честитали, за начин на који држимо стабилност јавних финансија, ниво јавног дуга, ММФ за који знате колико је строг. Претходна власт је 2011. ''избацила'' ММФ, јер су само размишљали о изобрима, док ми, откада сам постао председник владе, имамо један, други или трећи тип аранжмана са ММФ-ом, да бисмо имали контролу, да не потрошимо више од онога што можемо и да не остављамо будућност наше деце на несигурном тлу - нагласио је Вучић.

Поручио је да је обавеза држава да до краја године држи стопу јавног дуга до 60 одсто БДП-а, уз раст који ће бити шест и више од шест одсто.

То ће значити не мало повећање плате и пензија, додао је Вучић и напоменуо да тај раст и долази од изградње фабрика и развоја инфраструктуре.

- Ми 1. маја крећемо у изградњу Фрушкогорског коридора. За два дана одвајамо целу леву страну аутопута на обилазници око Београда, на сектору 4, између Остружнице и Орловаче - додао је Вучић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)