ОТВОРЕНА ФАБРИКА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Вучић - Ово је велика ствар за целу Србију! (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

24. 04. 2021. у 11:41

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић присуствује данас у Смедеревској Паланци церемонији званичног отварања јужнокорејске фабрике “Кјунгшин кејбл“ која се бави производњом делова за батерије за електрична возила .

ОТВОРЕНА ФАБРИКА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Вучић - Ово је велика ствар за целу Србију! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Н. Живановић

Обраћање председника Вучића:

- Пре свега, знам да сте сити наших говора, али само бих морао једну ствар да кажем у складу са оним што сам научио у Азији. Ти људи много раде, а онда, да када дођу манифестације онда је важно да значајем који прикажемо кроз ту манифестацију прикажемо колико се радило и колику вредност и колики значај то све има за друштво у целини, посебно за крај у ком се нека фабрика подиже.

Председник је додао да су сви говори кратки у односу на значај и добробит коју ће ова фабрика донети Подунавском крају и целој Србији.

- Нисте погрешили, ми ћемо се борити за ваш дугорочни останак у нашој земљи.

- Такође, верујем да када будете ширили производњу, нећете ни помишљати на друге земље. 

- Нама остаје још много тога да радимо. Доста смо путева урадили - рекао је председник Вучић и онда најавио које све локалне путеве држава обновити.

- То данас можемо зато што ће и Кјуншин да уплаћује новац у буџет Смедеревске паланке.

Председник је нагладсио да овде ради више жена него мушкараца и да је то изузетно важно јер је то, неретко друга плата у породици. 

- То ће бити гаранција да те жене могу да планирају потомство, да могу да планирају будућност.

Председник је затим истакао да држава и општина помажу паровима који се одлуче да планирају породицу и да дају додатак за децу.

- Молим људе само да, не знам како да то кажем а да никога не увредим, а да поведемо рачуна и да покушамо да имамо што више деце.

Председник се затим инвеститорима и рекао да је ово додатни подстицај сарадњи.

Председник стигао на отварање фабрике: 

Предсеник је у кругу фабрике, пре званичног пуштања у рад производног погона, одржао састанак са представницима корејске компаније и општине.

Вучић је у Паланку стигао око 11 сати и обишао унутрашњост нове фабрике а прва реакција му је била: Много жица има овде!

Он је приметио да су запослили све жене јер су оне марљивије и вредније.

Вучић је истакао да се у овом региону рађа мало деце и да то показује да није све питање територије, већ економског развоја.

Како је додао, ово је нешто што ће људе натерати да размисле о будућности и да остану овде.

- Много је важно када дођу корејски инвестори, реч је о земљи која прави чуда. Њихова иновативна способност, индустријска снага и научни опус су узор свакој земљи које желе резултате. Што више корејских компаније то је боље за нас. Надам се да ће бити још њихових фабрика у будућности - рекао је председник Србије.

Он је рекао да је долазак ове команије велика за ствар за нашу земљу и да је поносан због тога.

Генерални директор компаније Кјунгшин Кејбл Сео Јае Кеун је навео да је камен темељац постављен у мају и да је срећан да се фабрика отвара на време упркос пандемији коронавуруса.

- Сигуран сам да ћемо континуирано расти - навео је Јеа Кеун и најавио да ће до следеће године компанија имати још 700 запослених.

Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка рекао је да је за његов град то велики дан.

- Од данас гледамо у будућност. Почиње нова ера развоја наше општине - рекао је он.

Посао за 700 радника

 “Кјунгшин кејбл“ ће у фабрици запослити 700 радника до краја 2022. године, а инвестиција је вредна 20 млиона евра.

Фабрика је изграђена за нешто мање од шест месеци, у индустријској зони Губераш.

Свечаности поводом пуштања у рад производног погона присуствују и генерални директор  “Кјунгшин кејбл“ Еуропе Јае-Кеун Сео, министарка привреде Анђелка Атанасковић, амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг-ћан Че и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

 “Кјунгшин кејбл“ Еуропе у Смедеревској Паланци производиће компоненте за електричне батерије аутомобила високе технологије.

Након фабрике у Пољској, ово је једина фабрика у Европи ове компаније која има за циљ да европским произвођачима и добављачима батерија за електрична возила испоручи еколошке аутомобилске компоненте.

Отварањем фабрике у Србији, компанија Кјунгшин успоставља систем којим ће ефикасно одговорити на захтеве потрошача и тржишта локализујући секторе као што су истраживање и развој, производња, продаја и сервис у Европи, која је једно од три водића тржишта у свету, поред САД-а и Кине.

У питању је инвестиција од 20 милиона евра, прва у овом региону, након више од 60 година, која је обухватила изградњу фабрике, пратеће инфраструктуре и поступно запослење 700 радника до краја 2022. године, саопштила је компанија.

Компанија Кјунгшин Кејгл Јуроп је део Кјунгшин групе, чија се постројења налазе у бројним државама широм света, укључујући САД, Мексико, Кину, Пољску, Јужну Кореју и друге државе.

Корејска фабрка је основана 1974. године и лидер је на корејском тржишту електронских делова за аутомобилску индустрију.

Има годишњи промет од 611 милиона долара. Ради у осам пословних објеката на три континента широм света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)