ПРИВРЕДА У "ПЛУСУ" 433,5 МИЛИЈАРДИ: Предузећа у Србији 2020. завршила са добитком за петину већим него у 2019.

С. БУЛАТОВИЋ

24. 04. 2021. у 10:00

ПРИВРЕДА Србије прошлу годину је завршила са профитом од 433,5 милијарде динара, што је за петину бољи резултат од претходне. Већина сектора је и у времену пандемије уписала "плус" у пословне књиге, али апсолутни добитник отежаних услова пословања је - трговина на велико и мало. Трговци су зарадили добит од чак 134,8 милијарди и она је за 81 одсто већа него годину пре. Саобраћај и складишта, као и смештај и исхрана, понели су терет кризе - први са "минусом" од 11,5 милијарди, а други са 9,1 милијардом мањка.

ПРИВРЕДА У ПЛУСУ 433,5   МИЛИЈАРДИ: Предузећа у Србији 2020. завршила са добитком за петину већим него у 2019.

Куповина у трговинским ланцима / Фото Д. Поздеровић

Податке је сумирала Агенција за привредне регистре анализирајући финансијске извештаје сачињене за статистичке потребе. И према подацима за 106.111 привредних друштава, број запослених је повећан за 43.592, а плате за 9,5 одсто. Извештаје је предало и 112.103 предузетника, који упошљавају у просеку по два радника.

- Издвајају се три групе делатности, прва су сектори који су увећали обим активности и резултат - објашњава Ружица Стаменковић, регистратор у Регистру финансијских извештаја. - Поред трговине, прерађивачка индустрија је повећала резултат за 12,6 одсто, грађевинарство за 72,6 одсто, информисање 19,6 одсто, снабдевање електричном енергијом је увећало профит 6,6 пута, али ћемо тек када добијемо напомене уз извештаје моћи да тумачимо како је до толиког повећања дошло. Пољопривреда је ушла у профитабилне делатности.

Другу групу сектора чине они који су претрпели последице короне, али су се задржали на граници профитабилности. То су послови са некретнинама, чији је добитак смањен за четири петине. Рударство је истопило 93 одсто резултата из раније године, а уметност, забава и рекреација је изгубила 78,9 одсто ранијег профита.

- У трећој групи сус сектори који су претрпели озбиљне губитке. То су саобраћај и складиште, који имају губитак од 11,5 милијарди динара и угоститељство са мањком од 9,2 милијарде динара - истакла је Ружица Стаменковић. - Највећи допринос дала су средња и мала предузећа, која су увећала резултат за једну трећину. Највећи резултат постигла су велика, док су микропредузећа остала у сфери негативног пословања. Имала су 13,3 милијарде динара губитка. Више од половине добити, 51 одсто, остварено је у Београдском региону.

Новости

ВЛАСНИЦИ, УПИШИТЕ СЕ

ФРИМА из Бечеја, иако активно не послује од 2018. године, ових дана ће морати да исплати укупно 550.000 динара казне, јер нису уписали стварног власника. Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић, апелује још једном на све да не забораве на обавезу и упишу се у регистар.

- Почели смо прошле године да подносимо прекршајне пријаве - каже Лучић. - Закон је прописао ко мора да пријави стварног власника и ми још једном апелујемо на људе да то ураде. Нарочито удружења грађана, јер многа још не знају да то треба да учине.

ЈАВНА, ОПЕТ, ПОЗИТИВНА

У 2020. години је пословало 545 јавних предузећа. Вратила су се на стазе добитка, па су остварили профит од 29,6 милијарди динара. То је 6,8 одсто добити целе привреде. Имали су раст активности за 1,7 одсто и смањење расхода за 2,2 одсто. Смањили су и број запослених за 1.194. У њима ради тако 114.451 запослени, што је 9,4 одсто ангажованих на нивоу привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)