ДУГОВЕЧНОСТ АПАРАТА ЧЕКА НА ДЕЛОВЕ: Када ће код нас, као и у Европској унији, потрошачи моћи да остваре иста права

Е. Б. Т.

24. 04. 2021. у 13:00

ДОСТУПНОСТ резервних делова за поправку техничких уређаја који се продају на нашем тржишту биће обавезна у периоду до 10 година од њихове куповине, када произвођачи у Србији буду спремни да се прилагоде новим захтевима, који у ЕУ важе од 1. марта, сазнају "Новости" у надлежним институцијама.

ДУГОВЕЧНОСТ АПАРАТА ЧЕКА НА ДЕЛОВЕ: Када ће код нас, као и у Европској унији, потрошачи моћи да остваре иста права

Фото З. Јовановић

То се односи и на примену нових европских ознака о потрошњи енергије на апаратима.

ЕУ прописи сада важе за фрижидере, замрзиваче, телевизоре, машине за прање веша и судова, а касније ће се тај списак проширивати. Према анализима урађеним на европском тржишту, избор енергетски ефикаснијег производа може да помогне породицама да смање своје рачуне за струју неколико стотина евра на годишњем нивоу. У Министарству енергетике истичу да је новим Законом о енергетској ефикасности, који је недавно усвојен, успостављен основ за увођење ових еко-дизајн прописа из ЕУ. Циљ је да апарати троше мање енергије и да буду трајнији како би се смањиле велике количине електричног отпада и подржала циркуларна економија.

- Увођење појединачних прописа у Србији за одређене врсте уређаја одвијаће се постепено и у договору са привредом јер је потребно да се сви актери на тржишту, а пре свега произвођачи, прилагоде новоуведеним захтевима - објашњавају у Министарству.

Следећи корак у ЕУ је, како се најављује, да произвођачи морају да наведу очекивани век трајања производа и да га поправе ако се поквари пре истека тог рока. То би требало да подстакне компаније да праве трајније уређаје. На тај начин ће се онемогућити тзв. програмирање кварова, баш по истеку периода законске гаранције од две године. Тешко је доказати да произвођачи плански дизајнирају апарате да се брзо покваре, али европска удружења су то успела.

- Што се тиче забране програмирања кварова, Министарство енергетике још увек нема све информације о томе на који начин и кроз које правне норме ће се у ЕУ успоставити та забрана, али ће и ти прописи бити предмет усклађивања које проистиче из примене Споразума о стабилизацији и придруживању - наводе наши саговорници. - Брзина којом ће се технички прописи усаглашавати зависи и од могућности свих учесника на тржишту да се прилагоде новим околностима.

Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије, каже да би наша земља требало што пре да усвоји нове европске мере како бисмо и ми увозили робу истог квалитета.

Један сет прописа, чија је примена у ЕУ почела 1. марта, односи се на обавезу европских произвођача и увозника да за фрижидере, замрзиваче, телевизоре, машине за прање веша и судова, обезбеде резервне делове како би могли да се поправљају најмање седам до десет година, након што је последња јединица одређеног модела пласирана на тржиште. Максималан рок за њихову испоруку је 15 радних дана од тренутка када су поручени. Ово тзв. право на поправку значајно ће унапредити положај потрошача, а многа удружења сада желе да се прошири, тако да укључи и паметне телефоне, лаптопе и друге мале електричне уређаје.

НОВЕ ОЗНАКЕ ЕНЕРГЕТСКИХ РАЗРЕДА

ДЕО прописа, чија је примена у ЕУ стартовала 1. марта, односи се на нове ознаке енергетских разреда. Сада се примењују на фрижидерима, замрзивачима, машинама за прање веша и судова и телевизорима, а касније ће се та листа производа проширивати. Главна измена је у поједностављивању скале. Уместо досадашњих ознака од А до Д, где је А означавало уређај који има најмању, а Д апарат који има највећу потрошњу, уведена је скала од А до Г, а избачени су разреди А+, А++ и А+++ који су збуњивали потрошаче. Скала је строжа, и сада веома мали број производа може да достигне ознаку А. Производи који се тренутно налазе на тржишту и имају најмању потрошњу одговарају новим ознакама Б, Ц или Д. Потрошачи у ЕУ се више од 20 година опредељују за куповину апарата на основу енергетске скале, која је помагала да домаћинство годишње уштеди до 285 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)