УСВОЈЕН ЗАКОН ЗА ИСПЛАТУ 60 ЕВРА ГРАЂАНИМА: Пријава за помоћ од 28 априла до 15. маја

Танјуг

22. 04. 2021. у 19:36

СКУПШТИНА Србије усвојила је данас три закона за спровођење трећег пакета помоћи грађанима и привреди за ублажавање последица пандемије корона вируса, који ће омогућити исплату 60 евра свим пунолетним грађанима који се за ту помоћ пријаве.

УСВОЈЕН ЗАКОН ЗА ИСПЛАТУ 60 ЕВРА ГРАЂАНИМА: Пријава за помоћ од 28 априла до 15. маја

Фото Танјуг

Усвојени закони омогућиће и банкарске гарантне шема чији је циљ побољшање привредног амбијента како би се ублажиле последице пандемије корона вируса по привреду Србије.

Посланици су усвојили Закон о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије, као и измене Закона о утврдивању гарантне шеме као мера подршке привреди и Закон о утврђивању друге гарантне шеме као мера додатне подршке привреди.

Да би грађани добили новчану помоћ од 60 евра успоставља се Привремени регистар пунолетних грађана који ће бити основ за исплату.

Грађанима који се буду пријавили за ту врсту помоћи биће исплаћено два пута по 30 евра, у мају и новембру.

Моћи ће да се пријављују за новчану помоћ од 28. априла до 15. маја, електронски преко портала Управе за трезор, а од 5. маја и телефонским путем преко кол центра, односно на исти начин као и порошле године када је грађанима исплаћена помоћ од 100 евра.

Износ од 60 евра добијају сви грађани који су пунолетни даном ступања на закона, они који поседују личну карту, имају пребивалиште на територији Србије и пријаве се за добијање новчане помоћи.

За помоћ од 60 евра неће морати да се пријављују пензионери, примаоци новчане социјалне помоћи и лица из Завода за извршење кривичних санкција, јер ће њима аутоматски новац бити уплаћен.

Уз тих 60 евра, пензионери ће добити додатних 50 евра у септембру.

Изменама Закона о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије тиче се проширења постојеће гаратне шеме износом од 500 милиона евра.

Гарантна шема подразумева да банке дају подршку предузећима, а да за део тих кредита гаранцију даје држава како би банке биле охрабрене да што пре дају кредите привредним субјектима.

Министар финансија Синиша Мали раније је рекао да су гарантне шеме биле пун погодатак, изузетан део првог и другог пакета мера прошле године. Њихов резултат је, наводи министар, да нема масовних отпуштања и затварања фабрика и погона.

Од две милијарде евра из те гарантне шеме, искоришћено је 1,7 милијарди евра, а тај износ је ушло у новчане токове и обезбедио додатну подршку и ликвидност предузећима.

Кредити по тој гарантној шеми се дају до 36 месеци уз обавезан грејс пеирод од девет до 12 месеци.

Уз гарантну шему, усвојен је и Закон о утврдивању друге гарантне шеме као мера додатне подршке привреди услед продуженог негативног утицаја пандемије корона вируса.

Нова гарантна шема подразумава 500 милиона евра и намењена је угроженијој категорији предузећа, односно онима који су у 2020. имали пад пословних прихода већи од 20 одсто у односу на 2019.

Ти кредити имају дужу рочност на пет година, односно 60 месеци уз грејс период од 18 до 24 месеца.

Код ових кредита дата је могућност отплате кредита у месечним или кварталним отплатама, а проширена је намена кредита, тако да се сада, поред давања нових кредита и занављања кредита за ликвидност и обртна средства, они могу користити и за рефинансирање постојећих кредита за ливкидност и обрт, али и инвестиционих кредита.

"Покрили смо готово све категорије, велика, мала и средња предузећа, самосталне уметнике, наше људе који живе на Косову и Метохији, незапослене, и оне угроженије који раде у туризму угоститељству, аутопревознике", рекао је раније Мали.

Трећи пакет мера подршке део је ребаланса овогодишњег буџета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)