УРАДИЋЕМО ТО БРЗО И ЕФИКАСНО: Мали- Закони за помоћ грађанима и привреди у ковид кризи

Novosti online

22. 04. 2021. у 11:46

УСВАЈАЊЕМ Предлога закона о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије корона вируса створиће се основ за исплату укупно 60 евра у овој години сваком грађанину који се пријави за ту врсту помоћи, каже министар финансија Синиша Мали.

УРАДИЋЕМО ТО БРЗО И ЕФИКАСНО: Мали- Закони за помоћ грађанима и привреди у ковид кризи

Фото: Министарство

То је један од пет законских предлога који је Мали ображлозио у Скупштини Србије, а који како каже, с једне стране иду уз ребаланс овогодишњег буџета, а с друге стране треба да доприносу још бољем привредном амбијенту и подизању зивотног стандарда грађана како би се олакшала борба против ковида 19.

Пријава за исплату помоћи од 60 евра почеће 28. априла и трајаће до 15. маја, с тим да од 5. маја креће и пријава преко кол центара, до тада преко сајта Управе за трезор, а Мали је позвао све пунолетне грађане да се пријаве уколико желе помоћ од државе од 60 евра.

- Урадићемо то брзо и ефикасно, помоћ је део трећег пакета помоћи који иде заједно уз ребаланс- рекао је Мали

Обајснио је да ће грађанима помоћ од 60 евра бити исплаћена два пута, у мају и новембру, уз то да ће пензиорима бити исплаћено додатних 50 евра.

На ту помоћ од 60 евра, појаснио је министар, могу да рачунају сви пунолетни држављани Србије са пребивалиштем у Србији, који поседују важећу личну карту и пријаве се за исплату.

Мали каже да је прошле године исплаћено по 100 евра сваком пунолетном грађанину који се пријавио, с тим да је та помоћ без пријаве исплаћена пензионерима и корисницима социјалне помоћи.

Навео је да се прошле године за исплату 100 евра пријавило 4.325.500 грађана, а да је она исплаћена за 6.200.000 грађана.

- Исти принцип је и ове године. Најстарији суграђани не треба да се пријављују, као ни корисници социјалне помоћи и лица у заводима за извршење кривичних санкција- рекао је Мали.

Поручио је да држава жели грађанима да покаже да је држава јака и стабилна, да новца има и да је уз њих у време кризе.

Образлажући два предлога закона о утврђивању гарантне шеме као део трећег пакета помоћи, Мали је рекао да се један односи на проширење постојеће гарантне шеме у износу од 500 милиона евра.

Појаснио је да гарантна шема подразумева да банке даје подршку привредни субјектима, а да за део тих кредита гаранцију даје Србија, како би банке биле охрабрене да што лакше и брже дају кредите привредним субјектима.

- Ово је био важан део и првог и другог пакета помоћи, чии је резултат да немамо масовна затврања фабрика и отпуштања као што имате прилику да видите у много развијенијим земљама- рекао је Мали.

Навео је да је од две милијарде евра гарантне шеме прошле године, 1,7 милијарду евра већ ушло у токове у нашу економију и да се зато настоји да се гарантна шема прошири са још 500 милиона евра.

Министар каже да је реч о кредитима под повољним условима са периодом отплате до 36 месеци уз обавезна грејс период.

Мали је навео да је уз то, предвиђена и нова гарантна шема такође у износу од 500 милиона евра за она предузећа која су у 2020. имали пад пословних прихода изнад 20 одсто у односу на 2019. годину.

Каже да је ова гарантна шема усмерена ка њима како би се додатно охрабриле банке да дају кредите онима који су имали пад прихода изнад 20 одсто и додаје да је и ту реч о кредитима на пет година, уз грејс период.

Скупштина разматра и измене Закона о порезу на доходак грађана и допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којима се регулише наплата пореза за фриленсере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)