ДА ДОЂУ ДО ПОСЛА И ОСТАНУ У СРБИЈИ: Средња техничка ПТТ ШКОЛА И "Телеком" заједно у дуалном образовању (ФОТО)

Ј. Су.

22. 04. 2021. у 10:30

МЛАДИ треба да остану у Србији. А да би остали, потребан им је сигуран посао.

ДА ДОЂУ ДО ПОСЛА И ОСТАНУ У СРБИЈИ: Средња техничка ПТТ ШКОЛА И Телеком заједно у дуалном образовању (ФОТО)

Фото: И. Маринковић

"Телеком Србија", као друштвено одговорна компанија, сарађује са Средњом техничком ПТТ школом у Београду, како би дошла до што квалитетнијег кадра, кроз дуално образовање. Ова синергија практичног и теоријског стицања знања, кроз један вид иновативног и динамичног начина учења, омогућиће ђацима да се што боље оспособе за свој будући позив.

Како нам је испричао Драшко Марковић, извршни директор за људске ресурсе "Телекома Србија", дуално образовање има непроцењив значај за развој наше привреде, али и моћ да задржи младе у Србији. Сарадња између "Телекома" и ПТТ школе започета је у мају прошле године.

- Нама ова сарадња омогућава да дођемо до својих основних пословних потреба - испричао је Марковић. - Имамо дефицитарно занимање монтера телекомуникационе мреже и жеља нам је да га афирмишемо. ПТТ школа ће тако обогатити свој наставни програм, увођењем овог занимања. С обзиром ба то да смо високо профитабилна компанија, значајна средства улажемо у развој и унапређење знања наших запослених. Потрудили смо се и да обновимо инфраструктуру школе, кад су у питању учионице. Уз стручну менторску подршку наших људи, да обогатимо квалитет образовања полазника ове школе. У "Телекому" је 38 колега добило сертификат инструктора дуалног образовања.

Према речима Горана Станојевића из ПТТ школе, ђаци ће имати у првој години теорију и праксу у школи, док ће у другој, два дана боравити у "Телекому", са својим лиценцираним инструкторима. У трећој години, три дана ће имати праксу у компанији.

ЗАНИМАЊА

ПРВО занимање које смо превели у дуал је монтер телекомуникационих мрежа, то је трећи степен. Они се баве инфраструктуром телекомуникацијских мрежа. На тржишту је мало ових радника који су обучени за рад са оптичким кабловима. Имамо и четврти степен - електротехничар телекомуникација. И то занимање преводимо у дуално образовање, објаснио нам је Станојевић.

- Фирме где буду имали праксу имаће најбољи увид у њихов рад, а самим тим и они могућност добијања стипендије - казао је Станојевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)