АГРАР ДОШАО ДО ПЕТ ОДСТО КАСЕ: Посланици расправљали о предлогу ребаланса буџета за 2021, нови план предвиђа "минус" од 6,9 одсто БДП

С. Б.

22. 04. 2021. у 07:13

У ДРЖАВНУ касу би током ове године требало да се слије укупно 1.356,2 милијарде динара, скоро 20 милијарди више него што се веровало када се креирао буџет.

АГРАР ДОШАО ДО ПЕТ ОДСТО КАСЕ: Посланици расправљали о предлогу ребаланса буџета за 2021, нови план предвиђа минус од 6,9 одсто БДП

Фото: Танјуг

 Истовремено, трошкови подршке привреди и грађанима, улагања у инфраструктуру и здравствени систем, назидаће расходе до 1.768,4 милијарде динара, 254,4 милијарде више од прве пројекције. Народни посланици започели су јуче расправу о ребалансу буџета за 2021. годину, који уместо три, предвиђа "минус" од 6,9 одсто бруто домаћег производа. Већина је уверена, чуло се током претреса, да ће Србија и уз нови план трошкова задржати макроекономску стабилност и здраве јавне финансије.

Министар финансија Синиша Мали образложио је посланицима да се ребаланс усваја из три разлога - 257 милијарди динара вредне подршке грађанима и привреди, 7,2 одсто БДП одвојеним за капиталне инвестиције и средства за набавку вакцина и лекова.

- Ми смо за први квартал ове године планирали дефицит од 80,9 милијарди динара, а остварили смо мањак од 23,5 милијарди динара - рекао је Мали. - Имамо бољу наплату прихода и већу економску активност. Привреда дефинитивно иде даље. Предвидели смо 430 милијарди динара за капиталне инвестиције. То је 7,2 одсто БДП, па последњих 30 година нисмо имали већи удео. То је апсолутно највећи покретач раста једне економије. Не можемо да утичемо на глобалну економију, али можемо на наш буџет и оно што дајемо за јавне радове.

У тој ставци се крије новац за радове четири ауто-пута - Ниш -  Плочник - Мердаре, Дунавска магистрала, Пожега - Прељина и Фрушкогорски коридор. Буџет Министарства екологије већи је за 50 одсто.

ЗАШТИТНИК ПРЕДУЗЕТНИКА

УОЧИ измена пореских закона огласило се и Удружење "Заштиник предузетника и привредника Србије". Они поручују да би требало смањити државне намете драстично у случају малих зарада.

- Значајно смањење намета, који тренутно износе и до 60 одсто на нето,  допринеће проширењу обухвата пореских обвезника који тренутно делују на црном тржишту и обезбедити подстицајни привредни амбијент за развој домаћег предузетништва - поручују из Удружења. - Додатни извори прихода за буџет налазе се тамо где се тренутно не наплаћују. То су, на пример, пролазак пет милијарди евра робе на царини која заврши на црном тржишту, трговина преко интернета од стране нерегистрованих субјеката, крађа струје и акцизне робе, дивља градња и друго.

- Обезбедили смо 3,4 милијарде евра за канализацију и фабрике за пречишћавање воде - додао је Мали. - То ће се радити у 22 локалне самоуправе. Предвиђен је новац за нову ковид-болницу у Новом Саду и нову фабрику вакцина. Предвиђено је додатних 5,5 милијарди динара за пољопривреду. Тиме долазимо до циља из Закона да се издваја пет одсто буџета за пољопривреду. Од тога ће 5,2 милијарде динара ићи на подстицаје и директна плаћања, а 2,4 милијарде динара за мере руралног развоја. Одвојено је још 300 милиона динара за филмску индустрију и 350 милиона динара за фонд наградне игре "Узми рачун и победи".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)