МАЛИ О ЂИЛАСУ И НИКЕЗИЋУ: Шампиони у прескупом задуживању Србије!

Novosti online

21. 04. 2021. у 13:14

МИНИСТАР финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали запитао је Душана Никезића из Странке слободе и правде да ли га је срамота да помиње наводно скупо задуживање државе пошто су, како је навео, "Никезић и лоповска дружина којој припада, шампиони у прескупом задуживању Србије."

МАЛИ О ЂИЛАСУ И НИКЕЗИЋУ: Шампиони у прескупом задуживању Србије!

Фото: Министарство

Како је навео Мали, Ђиласов "стручњак" Душан Никезић поново "у маниру свог шефа и страначких колега, лажима покушава да обмане јавност."

Никезић је раније у писаној изјави запитао владу: "Ако је тачно да Србија има преко две милијарде евра на рачуну, зашто сте само у јануару и фебруару задужили земљу за још 330 милиона евра."

Мали у одговору истиче:

- Та бивша власт која коментарише наше задуживање, задужила је две милијарде долара по стопи од 7,5 процената, а да нисмо две године превремено отплаћивали тај дуг, сада би морали да отплатимо две милијарде долара у једном дану и да обезбедимо тај новац.

Мали је рекао да се "стварност бивше власти ни овог пута не подудара са реалношћу."

- Тим 'миразом' поново доказујете да сте гладни власти, односно поновне крађе новца грађана Србије, који су тек последњих пар година, па чак и током пандемије вируса корона, повратили поверење у политику и у економију земље - поручио је Мали Никезићу.

Мали је истакао да се задуживањем на јавном тржишту обезбеђују финансијска средства и ликвидност буџета за потребе отплате дефицита, укључујући нови пакет економских мера, отплата доспелих обавеза по кредитима и подршка капиталним инвестицијама, у случају да може да се обезбеди њихово боље и брже финансирање.

- У ситуацији глобалне кризе и непредвидивих услова на тржишту када се односи валута и каматних стопа мењају из дана у дан, неопходно је да водимо адекватну бригу о нашим финансијама и благовремено обезбедимо средства, те искористимо повољне услове на тржишту да се финансирамо док су стопе ниске, пре раста и поскупљења новца који предстоји. То радимо, не само за задуживање у циљу сервисирања обавеза, већ и заштите од валутних ризика нашег портфолија, што доказују и своп трансакције од децембра прошле године када смо хеџовали део портфолија и обезбедили уштеде на трошковима финансирања и заштитили део јавног дуга од утицаја кретања курса долара и кинеског јуана.

Такође, додаје да у овој години доспева и око 300 милијарди динара дуга, што треба финансирати, а за шта се управо обезбеђују средства из задужења које Никезић наводи.

- Ми не смемо дозволити да нас тржиште изненади и да обезбеђујемо средства у последњем тренутку. Ми нисмо као они и ми водимо рачуна о свим појединостима. Само у септембру доспева 700 милиона долара дуга по основу обвезница које су емитоване 2011. године по највишој стопи по којој се Србија задужила на иностраном тржишту и које смо од 2019. године два пута превремено отплаћивали, да бисмо се решили овако скупог дуга и смањили притисак обезбеђивања средстава за отплату истог у једној од тежих година за нас, када треба да подржимо нашу економију више него икада - истиче Мали.

Мали је рекао да су у то време јавним финансијама "господарили Никезић и његови пајтоси, сада организовани у компанији која се зове Странка слободе и правде".

Такође, наводи да грађани памте и не заборављају колико су се недомаћински и бахато понашали и Никезић и његови пајтоси, којима је циљ био само да згрну што веће паре.

Подвукао је да Никезић и његова штеточинска дружина не разумеју шта значи управљање јавним дугом, поново показујући да осим усавршене математике за сопствени џеп, немају смисла за јавне финансије.

- Такође, да подсетим дотичног - у време кризе висока ликвидност кеша на рачуну је златно правило. То нам је омогућило да прошле године реагујемо на време са мерама подршке привреди и грађанима, да очувамо нашу економију, да пре свих да обезбедимо опрему и медицинска средства и тако остваримо један од најбољих резултата у Европи када је у питању раст БДП-а - рекао је Мали.

Додао је да су захваљујући таквима биле неопходне тешке реформе, без којих држава данас не би била у стању да помаже привреду и грађане.

- Ми радимо и градимо Србију, улажемо у здравство, у боље сутра за наше грађане, за отварање што више радних места. Само до краја године имаћемо радове на чак осам ауто-путева у Србији, а истовремено помажемо и привреди и грађанима трећим економским пакетом мера. Када се то у историји десило? За време Ђиласа и његове камариле сигурно не, јер тада је систем био једноставан - уговори, почни посао, угради се и наплати провизију, пребаци паре на офшор рачуне. Да не помињем колики нам је у њихово време био јавни дуг".

Мали додаје да је земље 2012. године и 2013. године била на ивици банкрота, јер се та дружина задуживала да би у време изборне кампање повећавала плате и пензије.

Мали је објаснио да је Србија посвећена пројекту "Србија 2025", као и да захваљујући одговорној и домаћинској економској политици, наша земља сада држи јавни дуг стабилним и под контролом.

- Ребалансом буџета који је пред посланицима планирано је издвајање од 7,2 одсто БДП-а за капиталне инвестиције, што је на нивоу опште државе око 430 милијарди динара. Прошле и ове године за помоћ привреди и грађанима, укупно издвајање је око осам милијарди евра, односно 17,2 одсто БДП-а. Упркос пандемији, одржавамо привреду, подстичемо јавну потрошњу, привлачимо стране директне инвестиције и радимо на побољшању животног стандарда грађана - навео је Мали.

Истиче да држава у буџету планира максималне износе задуживања и потенцијалне пројекте за које можемо да започнемо финансирања, а све у задатим границама да јавни дуг не пређе 60 процената.

И када већ Никезић наводи колико се Србија задужује, нека онда објасни и колико смо планирали да отплатимо обавеза у овој години, поручио је Мали.

- Упорно не разуме да ми враћамо дугове и да износ од 50 милијарди задужења Србије, који би желео да види, није могућ - навео је Мали.

Навео је и да се неће одустати, нити дозволити да немамо довољно средстава за све потребе и подршку која је обећана, да се неће дозволити да немамо довољно новца за сервисирање дугова на време, јер са тим Србија нема проблема, за разлику од земаља у окружењу са којима нас Никезић упоређује.

- Ми немамо потребе да молимо за помоћ јер смо довољно атрактивни и данас препознатљиви на тржишту чему доприноси и недавно повећан рејтинг агенције Моодy'с - рекао је Мали.

Мали је закључио да грађани не треба да буду забринути, јер се ове године очекује снажнији опоравак економске активности, као и привредни раст од шест одсто, али и напоменуо да су циљеви фискалне политике усмерени на одржање фискалне стабилности и смањење учешћа јавног дуга у БДП-у.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)