ПОВЕЋАНЕ ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Министар Мали нагласио да Србија има најбоље резултате у Европи кад је реч о расту БДП-а

Novosti online

21. 04. 2021. у 12:47

МИНИСТАР финансија Синиша Мали данас је представио Предлог закона о изменама Закона о буџету за 2021. годину посланицима у Народној Скупштини Републике Србије и истакао да се њиме наставља снажна и одлучна борба против пандемије вируса корона и битка за даљи напредак и јачање привреде. Истовремено, како је рекао, наставља се и реализација највећих инфраструктурних и започињу нови капитални пројекти.

ПОВЕЋАНЕ ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Министар Мали нагласио да Србија има најбоље резултате у Европи кад је реч о расту БДП-а

Фото: Министарство

Предложени ребаланс буџета предвиђа 1.356,2 милијарде динара укупних прихода и примања, 1.768,4 милијарде динара укупних расхода и издатака. Пројекција БДП-а за ову годину задржана је на нивоу од 6 одсто.

Представљајући ребаланс, министар финансија је рекао да јавни дуг на нивоу опште државе до краја године неће прећи 60 одсто, за шта сматра да је добар резултат, ако се има у виду пандемија која у целом свету не посустаје.

Осврнуо се и на чињеницу да је Србија у тешким условима успела да оствари један од најбољих резултата у Европи када је реч о расту БДП-а, да очува запосленост и економију и да покаже да је држава ту за привреду и њене грађане. Напоменуо је и да је инфлација стабилна и на ниском нивоу и да је обезбеђена стабилност девизног курса.

Фото: Министарство

Посебно се осврнуо на прилив страних директних инвестиција, који је и у 2020. години остао висок и износио 2,9 милијарде евра нето прилива, док је бруто прилив већи од три милијарде евра.

- Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија и Албанија имају заједно 1,7 милијарди евра страних директних инвестиција, а Србија сама има скоро три милијарде- рекао је он.

Najavljeno novo povećanje plata i penzija

- Mi smo jedini u svetu imali rast penzija i plata. Penzije su porasle za 5,9 odsto, minimalna zarada za 6,6 odsto, plate u javnom sektoru za 5 odsto. Ovime smo potvrdili da smo jedna od retkih zemalja koja je u uslovima pandemije akcenat stavila na poboljšanju životnog standarda - rekao je Siniša Mali tokom svog obraćanja poslanicima i poduvkao da ukoliko se svi zajedno izborimo za veći rast ekonomije, otvaramo prostor za dalji rast penzija i plata.

Na kraju svog obraćanja narodnim poslanicima, Siniša Mali je sumirao sve aspekte rebalnasa budžeta gde je zaključio da naša zemlja ide u dobrom pravcu i najavio novi rast plata.

Напоменуо је да је Србија добра инвестициона дестинација, што је препознала рејтинг агенција Moody’s, која је у марту повећала рејтинг наше земље на „Ба2“ са „Ба3“, уз стабилне изгледе за даље побољшање. Недавно је и рејтинг агенција Fitch потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу од „ББ+“, уз стабилне изгледе за даље повећање, што су одличне вести како је оценио министар, јер се то дешава у време велике светске економске кризе.

Као главне разлоге за припрему ребаланса буџета, Мали је истакао неопходност умањења негативних последица пандемије вируса корона по грађане Србије, кроз убрзање економије, улагање у капиталне пројекте и здравство.

- Трећи пакет подршке  предвиђен је у износу од 257 милијарди динара, односно око две милијарде евра. Сматрам да ћемо кроз тај пакет подршке значајно помоћи нашу привреду и очувати њену ликвидност- навео је Мали и додао да у збиру сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије вреде око осам милијарди евра, односно око 17,2 одсто БДП-а.

Подсетио је да је предвиђена исплата три пута по пола минималне зараде за све привредне субјекте који се пријаве за ту врсту помоћи државе, и то за март, април и мај, као и да је исплата већ почела.

Навео је да је планирана секторска подршка за аутопревознике који ће добити 600 евра по аутобусу. Такође, градски хотели ће добити 350 евра по лежају и 150 евра по соби, и та помоћ ће бити исплаћена у последњој недељи априла.

Како је министар објаснио, планирана је и секторска помоћ у виду две минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције, која ће бити уплаћена у јулу и августу. Такође, у том периоду две минималне зараде добиће и самостални уметници.

Фото: Министарство

Мали је посланицима објаснио да је пред њима и нови предлог закона који се односи на другу гарантну шему, а којом је обезбеђено додатних 500 милиона евра (60 милијарди динара) за најугроженије секторе и компаније.

Осврнуо се и на помоћ државе грађанима и подсетио да је предвиђено издвајање око 43,2 милијарде динара за уплату 30+30 евра свим пријављеним пунолетним држављанима Србије. Пријављивање ће бити преко портала Управе за трезор и преко контакт центра, од 28. априла до 15. маја.

Подсетио је да је планирано да пензионери добију додатних 50 евра, односно укупно 110 евра од државе као вид помоћи, за шта је издвојено 10 милијарди динара. Када је реч о незапосленима, држава ће им уплатити укупно 120 евра.

- Дакле, осим 60 евра за које се могу пријавити сви пунолетни грађани Србије, незапослени ће добити и додатних 60 евра у јуну месецу- рекао је министар.

Нагласио је да ће додатна помоћ и подршка бити пружена Србима на Косову и Метохији, која ће бити исплаћена у мају месецу. Помоћ од 100 евра ће добити сви Срби, укључујући и децу, док незапослени на Косову могу очекивати додатних 100 евра (укупно 200 евра за незапослене на КиМ), објаснио је Мали.

Министар каже да је један од циљева никад веће улагање у капиталне инвестиције, па се тако та бројка на нивоу опште државе креће око 430 милијарди динара, односно 7,2 одсто БДП-а.

- Подсетићу вас да је удео капиталних расхода у БДП-у 2010. године износио 3,2 одсто БДП-а, 2011. тај проценат је био 3,1 одсто, а 2013. године само два процента БДП-а. Са друге стране, 2019. године удео капиталних расхода у односу на БДП је био 4,9 процената, а сада издвајања досежу 7,2 одсто БДП-а, што су највећа издвајања за капиталне инвестиције у новијој историји- нагласио је Мали и додао да се наставком великих улагања за капиталне инвестиције спроводи програм „Србија 2025“, који је председник Републике Србије Александар Вучић поставио као један од приоритета.

Напоменуо је да ће Србија до краја године градити чак осам ауто-путева  што не постоји, како је оценио, нигде у Европи, вероватно ни у свету.

Представљајући ребаланс буџета, Мали је напоменуо да је здравствени систем важан и неопходан за постојање и опстанак државе и друштва, због чега се наставља са улагањима у здравство, како кроз изградњу и обнову болница и домова здравља, тако и кроз набавку медицинске опреме, материјала и лекова.

Објаснио је да су укупна издвајања за здравство у 2019. години износила 289 милијарди, док су сада 417,7 милијарди динара, што је за милијарду евра више.

Истакао је и да је 2,5 милијарде динара опредељено за изградњу фабрике вакцина, да је планирана изградња нове ковид болнице у Новом Саду, да ће се градити Клиничко-болнички центар у Грачаници, да је предвиђена реконструкција Клиничког центра у Косовској Митровици. Међу пројектима који ће бити реализовани, између осталог,  планирани су и реконструкција Клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Подсетио је да су од 1. марта ове године повећане плате у Војсци Србије, тако што су официри добили повећање плата од 4 одсто, подофицири од 8 процената, а професионални војници 12 одсто, за шта је ребалансом буџета опредељено три милијарде динара.

Министар је нагласио и значајно већа издвајања за екологију, пошто су обезбеђена додатна средстава од 16 милијарди динара.

- Тако је укупан буџет за екологију преко 24 милјарде динара, односно три пута више у односу на иницијални буџет који је износио осам милијарди- рекао је Мали и издвојио два највећа пројекта Министарства за заштиту животне средине: изградњу канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, за шта је укупна вредност 200 милиона евра и изградњу регионалних центара за управљање отпадом и пратећом опремом, за шта је обезбеђено 100 милиона евра.

Нагласио је и да је ребалансом предвиђено додатних 5,5 милијарди динара за пољопривреду, па су предвиђена укупна издвајања сада 58,3 милијарди динара, што чини 5 процената буџета Републике Србије.

Посланике је упознао и са другим пројектима, чије је спровођење планирано ребалансом буџета. Између осталог навео је да је планирано издвајање од 100 милиона динара за поделу ваучера за субвенционисани одмор у Србији, да је издвојено додатних 300 милиона динара за подршку филмској индустрији, а за наградни фонд нове наградне игре „Узми рачун и победи“ 350 милиона динара.

Напоменуо је да су средства Министарства омладине и спорта повећана за 1,9 милијарди динара, а да је обезбеђено и додатних 90 милиона динара за организацију више од 50 великих међународних такмичења и манифестација.

Министар финансија позвао је посланике да подрже овај законски предлог и  закључио је да је неопходно да се настави борба за сваки нови километар ауто-путева и пруга, за сваку нову болницу, дом здравља, школу, фабрику, за нове инвеститоре, јер Србија не сме да стане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)