УШТЕДА, АЛИ И ЗАРАДА: Могућност знатно мањих рачуна за електричну енергију и статус купац-произвођач

Novosti online

21. 04. 2021. у 09:28

НАША земља први пут добија Закон о обновљивим изворима енергије, а грађани добијају статус "купац–произвођач". Улагањем у соларну енергију не само да смањују рачуне за струју, већ излазе и на тржиште – што не потроше, могу продати или мењати за киловат сате.

УШТЕДА, АЛИ И ЗАРАДА: Могућност знатно мањих рачуна за електричну енергију и статус купац-произвођач

Фото Н. Фифић

Просечна месечна потрошња струје српског домаћинства је 450 киловат сати. Стручњаци су израчунали – на њихов кров треба ставити соларне панеле од четири киловата. Та инвестиција износила би око 4.000 евра, а исплатила би се у једној деценији.

 - Отплата би се уствари манифестовала у томе што би се плаћао знатно мањи рачун за електричну енергију, јер ви не бисте повлачили енергију из мреже. Плаћали бисте само режијске трошкове то је 700, 800 динара месечно, наводи Александар Цар из Института "Михајло Пупин".

Тиме би домаћинства постала активна на тржишту струје – ако не потроше све што произведу током једног месеца, вишак киловата могу складиштити код ЕПС-а и тиме обезбедити неку врсту загарантоване претплате.

 - На свакој кући, на свакој стамбеној згради хоћемо да видимо соларне панеле и овај закон то заиста омогућава да потрошачи уствари буду и произвођачи. Да користите један део енергије која је чиста зелена енергија, да када нисте ту или када соларни панели производе више него што ви користите, тај вишак енергије ће одлазити у мрежу - наводи Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

 - Након извесног времена ноћу или у зимском периоду, ви тај вишак повучете назад из мреже и трошите. Тако да се ради неко акумулирање енергије коју сте ви произвели у електричну мрежу која је свима доступна, додаје Цар.

Поред соларних панела за производњу струје, стручњаци препоручују грађанима да на своје кровове инсталирају и соларне колекторе, јер су најјефтинија решења за грејање воде.

 - Могу да се користе за припрему санитарне топле воде током целе године. Њихова употреба је крајње једноставна на индивидуалном становању, било код изградње нових зграда било код реконструкције постојећих објеката. То што једноставно спроведете инсталацију до тог једног или два купатила у индивидуалној породичној кући, истиче Милица Јовановић Поповић, професорка архитектуре.

Соларни панели и инсталација данас су доста јефтинији него пре неколико година.  Рачунице показују да би Србија енергијом из сунца могла да покрије више од 10 посто производње струје из термоелектрана.

Соларне панеле можете уградити већа за 1.600 евра, а ево и кад се инвестиција почиње исплаћивати.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)