ДРЖАВА ГАЗДУЈЕ У БИТНИМ ФИРМАМА: Влада усвојила стратегију власништва, централизује се управљање

С. Б.

21. 04. 2021. у 13:11

МИНИСТАРСТВО привреде требало би да буде надлежно за сва предузећа у власништву државе. Изузетак ће бити фирме из енергетског сектора, које ће и даље остати под капом ресорног министарства.

ДРЖАВА ГАЗДУЈЕ У БИТНИМ ФИРМАМА: Влада усвојила стратегију власништва, централизује се управљање

Фото Танјуг

Ово је идеја тек усвојене Стратегије државног власништва и управљања државним предузећима. На основу ње припремиће се и Акциони план.

Овакав централизовани документ усвојило је свега шест од 20 држава у Европи. Децентрализовани модел својине над друштвима у власништву државе, где ресорна министарства обављају улогу власника, и даље је доминантан у целом региону. Процена наше стратегије је да то ствара потенцијални сукоб између регулаторних и власничких функција.

- Опредељење Србије је централизовани систем управљања државним предузећима, уз изузетак у области енергетике где ће друго министарство бити надлежно - стоји у Стратегији. - Неопходно је да се потпуно раздвоји улога државе као регулатора тржишта и улога државе као члана друштава, да би се избегли тржишни поремећаји и да би се омогућила ефикасна тржишна утакмица са приватним сектором. Држава треба да развије власничку политику која би дефинисала оправдање и сврху државног власништва, циљеве државног власништва, улогу државе у корпоративном управљању друштва у којем је држава члан и начин на који ће држава имплементирати своју власничку политику. Најједноставнији приступ је да се функција чланских права у друштвима у којима је држава власник централизује, те да је обавља једно тело унутар једног министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)