ПРОВЕРИЋЕМО СВЕ МХЕ: Министарка Михајловић обећава ревизију изграђених објеката

Танјуг

20. 04. 2021. у 19:17

СВЕ изграђене мале хидроелектране у Србији ћемо проверити и урадити њихову ревизију, и видећемо ко није добро радио свој посао, каже потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

ПРОВЕРИЋЕМО СВЕ МХЕ: Министарка Михајловић обећава ревизију изграђених објеката

Зорана Михајловић

У скупштинској расправи о амандманима на четири предлога закона из области рударства и енергетике, Михајловићева је рекла да је Србија изградила у претходних шест година 195 мегавата малих хидролектрана, а да се 33 мале хидролектране налазе у заштићеним подручјима.

-Нешто се десило у тих шест година што је проузроковало да ми данас забранимо изградњу свих хидроелектрана законом о обновљивим изворима енергије- каже министарка.

Навела је да мале хидроектране нису лош извор енергије и да су зелени извор.

Она је, међутим, рекла да је неко ко је реализовао те пројекте у претходном периоду, а то је бивши министар заштите животне средине Горан Триван и "још неки људи", то урадио неадекватно и у супротности са законом и да су мале хидроелектране донеле проблеме мештанима.

Осврнула се и на недавни еколошки протест за који је каже да је био политички и лицемеран, и навела да је међу онима који данас причају о томе да не треба да се граде мале хидроелектране Александар Јовановић Ћута који је хтео да гради малу хидроелектрану 2016. године.

Фото: В. Ћирић /После градње МХЕ у кориту готово да нема воде

-Две године се бавио тиме, чак није ишао редовним процедурама него је гледао да нађе одређене везе у влади како би добио енергетску дозволу за своју малу хидроелектрану, па онда сретао председника, па тражио да се на пример ходроелектрани Завој, која је државна хидроелектрана, не омогући проширење капацитета, јер је он желео да гради своју малу хидролектрану- рекла је Михајловићева.

То је, каже, исти Ћута који данас прича како треба забранити све хидроелектране.

Навела је да верује да они који се баве политиком зарад својих сопствених инетереса објашњавајући како нешто више воле животну средину, када се буду појавили на изборима грађани ће показати колико верују у њихову причу.

-Тај протест и ти људи који су били тамо, било је сигурно и оних који су ту били ту зато што су бринули о животној средини, али они који су предводили протест јесу били они који се бавили искључиво политиком- рекла је Михајловићева.

Најавила је да ће држава урадити ревизију свих изграђених малих хидроелектрана и навела да ће се видети ко није добро радио свој посао и зашто ми као једина држава у свету заједно са БиХ сада забранајујемо мале хидроелектране.

-Они који су били одговорни ће одговарати- поручила је Михајловићева.

Поводом градње мини хидроелектрана у претходном периоду, Михајловић је навела да је било проблема у јединицама локалних самоуправа које су доносиле планске акте, а да нису провериле да ли уопште имају ту реку или немају реку, као и да је било је проблема што минситарство на чијем је челу био Горан Триван није донело годинама ниједан правилник који је требало да донесе.

-Било је проблема што су инвеститори излазили из својих дозвола, било је проблема у Заводу за зашиту природе који је доносио услове, па је мењао услове. Замислите ако сад кренете нешто да радите и градите, добијете услове Завода за заштиту природе, а онда они за годину дана промене те услове- каже Михајловићева.

Навела је да мале хидроелектране нису лош извор, већ напротив, као и да их цео свет има и гради.

-Тренутно смо забранили мале хидроелектране, али јавност Србије треба да зна да ћемо ми те проблеме да решимо- рекла је Михајловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)