ЧАК 600.000 ЉУДИ ИМА ПРАВО НА 120 ЕВРА: Шири се списак грађана који ће добити већу помоћ од државе, проверите да ли се то односи и на Вас

Novosti online

20. 04. 2021. у 16:16

ПОРЕД најављених 60 евра, колико ће од државе добити сви пунолетни грађани који се пријаве за помоћ из трећег пакета мера, незапослени у Србији могу рачунати и на додатних 60 евра. Њима ће тако практично бити исплаћено укупно 120 евра. Првих 30 евра стиже на рачуне у мају, затим у јуну следи исплата 60 евра само за пријављене на бироу и у новембру још 30.

ЧАК 600.000 ЉУДИ ИМА ПРАВО НА 120 ЕВРА: Шири се списак грађана који ће добити већу помоћ од државе, проверите да ли се то односи и на Вас

Фото: Н. Фифић

До скоро се на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) налазило 540.000 људи, а како је пре неколико дана рекао директор НСЗ Зоран Мартиновић, након најаве помоћи број пријављених се нагло повећао.

"Тако ћемо имати око 600.000 људи који очекују ту помоћ, то је укупно око 4,3 милијарде динара", казао је Мартиновић.

Он је навео да је раст незапослених од око пет одсто забележен из више разлога.

"Више прилива имамо од грађана који су се пријавили на нашу евиденцију кад је најављена помоћ", објаснио је Мартиновић, уз напомену да је такође у јануару и фебруару био већи талас пријема из радног односа, јер су претходне мере владе престале крајем године, па је велики број људи добијао отказе.

"Имамо велики број лица која су на нашој евиденцији дуже од 12 месеци, што је категорија дурогочно незапослених", рекао је директор НСЗ.

Иначе, главно питање приликом дефинисања и утврђивања детаља ове мере било је који незапослени треба да добију додатних 60 евра. Више мишљења било је око тога да ли право на додатну подршку треба да имају сви запослени на бироу или само одређене категорије.

Пријава од 28. априла

Сви незапослени, иначе, добиће као и остали грађани по 60 евра од државе. Пријава за ову новчану помоћ државе креће 28. априла. Првих 30 евра стиже у првој недељи маја, а других 30 евра у новембру.

Ко напуни 18 година између маја и новембра - не може да се пријави. Пензионери не треба да се пријављују. Они ће по 30 евра добити у мају и у новембру, а у септембру и додатних 50 евра, баш као и корисници социјалне помоћи.

Процедура за пријаву осталих биће иста као и прошле године када је држава грађанима давала по 100 евра. Пријава је тада функционисала на два начина: електронски, преко сајта Управе за трезор и телефонски.

Пријава електронским путем ће почети 28. априла и трајаће до 15. маја, док ће пријава путем контакт центра бити могућа од 5. маја, када ће бити објављен и број телефона за пријаву.

Незапосленима на КИМ и до 200 евра

Када је реч о Србима са Косова и Метохије, на новчану помоћ од 100 евра имају право деца до 18 година старости, као и пунолетни. На подршку од 200 евра у динарској противвредности имају право незапослени пунолетни житељи јужне покрајине.

Помоћ грађанима на КиМ биће исплаћена према евиденцијама које су сачињене од стране комисија у складу са закључком Владе из марта ове године. Исплата ће се вршити без пријаве, на основу извода из евиденција, почев од 1. маја, закључно са 31. мајем. Исплата ће се вршити на наменски отворене рачуне.

Више детаља биће објављено уочи 28. априла, а можете прочитати и одговоре на 15 најчешћих питања у вези са државном помоћи.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nebojša

20.04.2021. 17:23

Onda je nezaposlenost oko 20% ane ispod 10% kako se govori. Ili ke ovo tacno ili neko koristi isplatu da pokrade pare na racun tzv nezaposlenih. Ne moze da bude treci razlog ovakve isplate i objasnjenje.

Caslo

20.04.2021. 17:45

Brzo ce to da pojedu povecani troskovi zivota, veće cene pre svega za rezije, hranu sa zelene pijace i svega drugog u prodavnicama koje rastu bez da iko digne obrvu, a tu je i povecan porez i struja, a o odeci i obuci, knjigama za djake i studente da se ne prica...Kao velika zmija koja jede svoj rep pojedosmo sami sebe za sezdeset evra.