МИНИСТАР МАЛИ: Наставак одлучног решавања проблематичних кредита банака које су годинама у стечају

Novosti online

20. 04. 2021. у 12:37

АГЕНЦИЈА за осигурање депозита (АОД) је успешно реализовала продају тзв. великог портфеља потраживања осам банака у стечају, као и потраживања којима АОД управља у име и за рачун Републике Србије, у номиналном износу од 1,82 милијарди евра.

МИНИСТАР МАЛИ: Наставак одлучног решавања проблематичних кредита банака које су годинама у стечају

Фото: Министарство

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали оценио је да је управо реализована продаја другог пакета такозваних лоших пласмана или проблематичних кредита (НПЛ), знак да успешно решавамо вишедеценијски проблем банака у стечају.

Министар је нагласио да се наставља решавање проблема који су годинама кочили српску привреду, објаснивши да је суштина да се имовина која је годинама била заробљена, врати у привредне токове и да се ти ресурси поново активирају, а да се захваљујући томе повећава стопа раста.

- Чињеница да су инвеститори своје финалне понуде доставили у септембру 2020. године, када је већ увелико трајала светска криза изазвана пандемијом вируса корона, сведочи о несмањеном интересу домаћих и страних инвеститора за улагања у Србију -  рекао је Мали и додао да када у условима пандемије имате конкуренцију у виду пет обавезујућих понуда, међу којима су и понуде светски респектабилних компанија, то сведочи о изузетно успешно спроведеном поступку.

Ова продаја представља наставак процеса одлучног решавања проблема спорних потраживања, навео је министар, подсетивши да је у јуну 2019. године успешно окончана продаја тзв. пилот портфеља проблематичних потраживања, номиналне вредности 240 милиона евра, што је представљало прву такву продаје након 18 година.

 
Продаја другог или тзв. великог портфолија спорних потраживања била је дефинисана и као реформски циљ у претходном аранжману који је Република Србија имала са Међународним монетарним фондом.

Процес је отпочео у септембру 2019. године, када је оглашен позив за јавно прикупљање понуда за уступање портфеља потраживања Агенције за осигурање депозита и осам банака у стечају. 

Поступак уступања портфеља потраживања је спроведен кроз двофазни процес, и то кроз поступак подношења необавезујућих понуда и поступак подношења обавезујућих понуда. Агенцији за осигурање депозита било је у овом поступку достављено шест необавезујућих и у финалној фази тендера пет обавезујућих понуда од стране заинтересованих инвеститора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

djodja13

21.04.2021. 17:33

Još kad bi ste to preveli na srpski jezik.Još bolje bi bilo da objasnite šta je sa novčanim sredstvima tih banaka pa recimo "Beobanke", "Investicione banke", itd.pa razna potraživanja koje te banke imaju prema inostranstvu,itd, itd.