У СТЕЧАЈУ СПОРА НАПЛАТА: Проблеми радника "Генералекспорта" и "Интернационала ЦГ" са намириваањем потраживања

С. БУЛАТОВИЋ

20. 04. 2021. у 09:53

БИВШИ запослени у "Генералекспорту" и "Интернационал ЦГ" и њихови наследници и даље ишчекују хоће ли доћи до свог дела некадашњих фирми. Обе су у стечају од краја 2015. године, али намирење поверилаца не иде темпом којем су се они надали. Од прве новац још нико није добио, а у случају друге срећу су имали повериоци сврстани у други исплатни ред. Они су намирени, али некадашњи радници, који су у трећем реду, досад су дошли до свега 30,4 одсто свог дела. А када ће бити намирени, стечајни управник, Агенција за лиценцирање стечајних управника, не може да прецизира.

У СТЕЧАЈУ СПОРА НАПЛАТА: Проблеми радника Генералекспорта и Интернационала ЦГ са намириваањем потраживања

Фото Д. Миловановић

У случају "Генералекспорта" у овом моменту још нису позната сва утврђена потраживања, јер трају парнице за утврђење оспорених. У току трајања стечајног поступка "Интернационал ЦГ" испитане су све пријаве потраживања на девет испитних рочишта. Ради утврђења оспорених потраживања 1.856 поверилаца је покренуло, односно наставило парничне поступке, и велики број парница још није окончан. Тако да ни ту није познат коначан знос утврђених потраживања.

- У овом моменту се нису стекли услови за намиривање поверилаца "Генералекспорта", а то зависи од прилива новчаних средстава у стечајну масу, односно уновчења имовине и других прилива - објашњавају у АЛСУ. - Даља исплата поверилаца "Интернационал ЦГ" вршиће се од средстава формираних од камата на орочена средства, продаје преостале имовине стечајног дужника, као и од ослобођених средстава из резервација од добијених парница. Имајући у виду висину и сложеност покренутих парница од стране банака у стечају, у овом тренутку се не може предвидети термин окончања покренутих парница, па самим тим ни даље намирење поверилаца.

У међувремену стечајни управник ће покушати да коначно уновчи део имовине "Генералекспорта". Продаја мањег дела старе опреме, која се налази у згради "Генекса", заказана је за 26. април. У току су завршне активности на комплетирању продајне документације те ће у скорије време бити оглашена продаја и најбитније имовине - зграде "Генекса". "Интернационал ЦГ" је власник збирке уметничких дела, и то 1.243 комада. И они ће се наћи "на добошу" у наредном периоду.

КО ИХ СВЕ ДУЖИ

УКУПНА пријављена потраживања стечајних поверилаца у "Генералекспорт" у стечају износила су 94,6 милијарди динара, од чега су разлучни повериоци тражили милијарду динара и велики део је оспорен. Од бивше фирме је 3.111 радника потраживало 2,3 милијарде динара, од којих је признато 1,56 милијарди динара.

Укупна пријављена потраживања у "Интернационал ЦГ" износе 82,1 милијарду динара, од чега су признате 6,27 милијарди динара. Новац је тражило и 2.937 радника и то 3,27 милијарди динара, а признато је 2,2 милијарде динара. Највећи повериоци обе фирме су банке у ликвидацији и стечају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Poverilac

20.04.2021. 10:18

Svaka priča o isplati bivših zaposlenih je toliko licemerna i dokaz kršenja zakona. 1.Prvi prekršaj je napravljen kada zaposleni nisu isplaćeni danom ispunjenja prema Programu restrukturiranja kao izvršnoj i zakonskoj ispravi 2.Drugi prekršaj-proglašenje stečaja pre okončanja restrukturiranja i obaveza da se zaposleni prijave kao stečajni poverioci 3.Treći-menjanjem zakona-zaposleni stavljeni u treći isplatni red, umesto da budu izlučni poverioci, jer su sredstva za njih izdvojena i opredeljena iz sredstava prodaje imovine i ne mogu pripadati ostalim poveriocima

radenko

20.04.2021. 14:57

Novca ima al se isti orocava.Is kojih razloga se novac orocava a radnici cekaju.Kolike su plate stecajnog upravnika i njegovih saradnika.Sto ne napisaste koliki im je racun za tewlefon kancelarijske troskove.Mislim da stecajni upravnik namerno odugovlaci isplatu da bi sto duze radili.U kojoj Drzavi stecaj toliko dugo traje.

novidorcol

24.04.2021. 18:08

Podsetimo se da stecaj Beobanke jos traje od 2000 god. To je najunosniji posao,koji je do savrsenstva doveo Sasa Radulovic koji je bio stecajni u 26 firmi u istom momentu.A njegova zena radila knjigoivodjstvo za sve te firme.A najjace je to da je agencija naplatila svoje usluge istog momenta,za njih ima para.