ЗАКЉУЧАК РЕГИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ "MONEY FAIR 21": Србија је адекватно одговорила на кризу изазвану пандемијом

Тањуг

18. 04. 2021. у 21:54

ПРЕТХОДНА година је друштву и привреди донела нове изазове, али одговорна економска политика Србије, ниска инфлација и стабилан финансијски систем омогућили су правовремен и адекватан одговор на те изазове, један је од закључака регионалне онлајн конференције "Монеy Фаир 21".

ЗАКЉУЧАК РЕГИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ MONEY FAIR 21: Србија је адекватно одговорила на кризу изазвану пандемијом

Д. Балшић

На конференцији је, између осталих, говорила гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић која је оценила да ће се Србија од последица пандемије корона вируса опоравити у току ове године.

Према њеним речима, Србија је у многим областима економије већ достигла или прешла преткризни ниво, у индустрији, извозу робе, трговини на мало, као и по броју запослених.

Каже да је држава одмах са појавом глобалне кризе без преседана прошле године донела велики пакет економских мера у вредности од близу 13 одсто БДП-а, као подршку српској економији.

- Тиме смо очували приступ финансијским изворима средстава, као и још повољније финансијске услове. Тиме смо подржали домаћу тражњу и очували стабилност у тренуцима када је глобални песимизам био најизраженији. Управо су обимност пакета, добра одмереност мера, али и брзина реакције одиграли кључну улогу у спречавању преливања негативних ефеката пандемије на тржиште рада и на све друге аспекте живота и рада", истакла је Табаковић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић истакао је на конференцији важност комуникације са клијентима, јавношћу, а посебно брзу реакцију и пружање одговора на захтеве клијената у условима ковид-кризе.

Он види улогу асоцијације управо у помоћи банкама у дигитализацији, едукацији и комуникацији са клијентима и широм јавношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)