СУБВЕНЦИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 92 МИЛИЈАРДЕ: Ребаланс буџета уз повећане приходе, планира и веће расходе

С. БУЛАТОВИЋ

19. 04. 2021. у 13:00

ПРЕД Скупштину Србије стиже предлог ребаланса буџета. Нова рачуница у државној каси предвиђа за 19,9 милијарди веће приходе. Они ће тако достићи 1.356,2 милијарде динара. Трећи пакет помоћи грађанима и привреди, али и веће инвестиције, између осталог, поправили су знатно и ставку расхода.

СУБВЕНЦИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 92 МИЛИЈАРДЕ: Ребаланс буџета уз повећане приходе, планира и веће расходе

Већа улагања у изградњу ауто-путева у Србији / Фото Танјуг

Укупни издаци из буџета сада су планирано већи за 253,62 милијарде динара, у односу на првобитну рачуницу. Расходи ће тако достићи 1.514,8 милијарди динара.

Почетак године, како су истакли надлежни, донео је нешто веће приходе од првобитног плана. Настављена су позитивна кретања на тржишту рада. Према званичним подацима, број запослених повећан је за 2,9 одсто у односу на исти период лане. Држава веће приходе тако очекује од разних пореза и то за 13,7 милијарди динара, а непореске планира већим за 6,2 милијарде динара.

- Све категорије прихода, осим пореза на додату вредност и пореза на добит, ревидиране су навише у односу на претходну пројекцију, док највећу процентуалну промену бележе приходи од царина - стоји у образложењу новог буџета. - У структури прихода порески приходи чине 86 одсто, а непорески приходи 12,5 одсто, док се остатак од 1,5 одсто односи на донације. На нивоу опште државе, пројекција прихода за 2021. годину ревидирана је навише за 56 милијарди динара, највише услед ревизије процене прихода од социјалних доприноса. Иако нису приход буџета Републике, већа наплата прихода од доприноса знатно ће утицати на нижа трансферна средства организацијама обавезног социјалног осигурања.

Када је реч о расходима, највећа промена је у случају субвенција. Оне су повећане за 77 одсто.

- Субвенције су повећане за 92,66 милијарди динара у односу на износ планиран буџетом за 2021. годину - стоји у предлогу закона. - Средства су највећим делом обезбеђена за трећи пакет економских мера помоћи грађанима и привреди у циљу ублажавања економских последица проузрокованих пандемијом вируса ковид 19, Јавном предузећу "Путеви Србије" за одржавање државних путева, "Коридорима Србије", ради завршетка изградње ауто-путева у Републици Србији, за подстицаје у пољопривреди и друго.

ТРОШКОВИ

МЕЂУ увећаним расходима буџета су и већи издаци за нефинансијску имовину - 32,2 одсто. Трансфери осталим нивоима власти се увећавају за 12,2 одсто. Процентуално убедљиво највећи скок је у планирању осталих текућих расхода. Они расту чак 177 одсто, па ће износити 76,2 уместо 27 милијарди динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)