СТОВАРИШТА И ФАБРИКЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ: Грађевинска комора тражи хитно увођење инспекцијског надзора грађевинских производа

Е. Б. Т.

19. 04. 2021. у 11:00

ГРАЂЕВИНСКИ материјал, који се користи за изградњу станова, кућа, инфраструктурних објеката, на српском тржишту - нико не контролише!

СТОВАРИШТА И ФАБРИКЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ: Грађевинска комора тражи хитно увођење инспекцијског надзора грађевинских производа

Фото: Ненад Карлић

Стоваришта и фабрике не надзире инспекција како би проверавала квалитет столарије, цигле, цемента... Резултат тога је да се много лошег материјала, који не одговара прописаним стандардима, уграђује у објекте. Због тога су посебно оштећени купци који "папрено" плаћају стан или кућу.

Ово, у разговору за "Новости", истиче Горан Родић из Грађевинске коморе Србије и наводи да су због тога поново упутили иницијативу надлежном Министарству да се хитно уведе инспекцијски надзор над грађевинским производима.

- Продаје се све и свашта, увозе се материјали сумњивог квалитета, има много производа и на црном тржишту, али нико не контролише каквог су квалитета, да ли су канцерогени, радиоактивни, да ли задовољавају стандарде енергетске ефикасности - објашњава Родић. - То није добро ни здравствено нити еколошки.

Он истиче да су хитно решавање овог проблема први пут иницирали код Министарства грађевине још 2019. године. Тражили су допуну Закона о грађевинским производима кроз увођење надзора који се односи на производњу, стављање на тржиште, испоруку и дистрибуцију тих материјала. Надлежни органи нису предузели ништа по том питању, па су у марту поново упутили захтев на исту адресу.

- Како до данас овај проблем није решен, а имајући у виду да су тренутно највеће инвестиције Републике Србије у инфраструктурне и друге објекте од националног значаја, непостојање плана редовног надзора тржишта грађевинских производа је од великог ризика - наводи се у иницијативи Грађевинске коморе Србије. - Предложено решење даће могућност да се у кратком року успоставе равноправни услови пословања за све учеснике на нашем тржишту. Само на такав начин ће се подстаћи конкурентност и сачувати рентабилност и опстанак производње грађевинских производа у Србији.

ЛОВ У МУТНОМ

ИНИЦИЈАТИВУ Грађевинске коморе Србије да инспекција контролише квалитет грађевинског материјала, неки покушавају да осујете, јер у садашњим околностима могу да остваре корист за себе - тврди Горан Родић. - Многима на тржишту смета увођење реда и служе се свим средствима да то спрече, зато што шверцом или на лошим материјалима хоће да остваре енормне зараде. Зато су купци веома оштећени, а највише они произвођачи који раде поштено, плаћају порезе и дају прописани квалитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miša

19.04.2021. 22:48

Pri svakom tehničkom prijemu objekata izvođač radova je dužan da stavi na uvid ateste za sve ugrađene materijale, ako nema izveštaja o ispitivanju, nema ni tehničkog prijema? Da li se to sprovodi treba država da kontroliše, nije tačno da nema propisa, već samo da li se primenjuju?