ЗАХТЕВИ ИНСПЕКЦИЈЕ БИЋЕ ИСПУЊЕНИ ДО КРАЈА АПРИЛА: Зиђин очистио све постојеће таложнике

Танјуг

18. 04. 2021. у 13:33

КАКО би повећала ефикасност пречишћавања вода из мајданпечког "Јужног ревира" и тамошњег постројења за дробљење руде, компанија Сербиа Зиђин Копер очистила је све постојеће таложнике за прихват атмосферских вода, саопштила је данас та компанија.

ЗАХТЕВИ ИНСПЕКЦИЈЕ БИЋЕ ИСПУЊЕНИ ДО КРАЈА АПРИЛА: Зиђин очистио све постојеће таложнике

Фото: Архива Новости

Инсталиран је један ултразвучни мерач протока воде за мерење количине воде која се испушта у реку, а други ће бити постављен најкасније 20. априла, наводи се и истиче да је компанија очистила и корито реке Мали Пек од муља који се таложио деценијама.

Како се додаје, два нова таложника за пречишћавање отпадних вода су завршена, а изградња трећег је у току и биће готова до краја априла.

Компанија Зиђинр је тако поступила по мерама изреченим након контроле у марту у којој су учествовале инспекције три различита министарства, наводи се и истиче да ће захтеви инспекцијског тима у потпуности бити испуњени до краја априла, те да ће компанија елиминисати и најмањи утицај на квалитет воде у реци Пек.

Подсећа се да је Зиђин добила рок да до 30. априла отклони неправилности које је тада уочила инспекција, али и обећање да ће, због исказане сумње у постојање више загађивача те реке, у наредном периоду све три инспекције наставити да се баве овим проблемом како би се утврдили сви потенцијални загађивачи.

Средином марта компанији је наложено да до краја априла очисти постојеће канале и таложнике за прихват атмосферских вода и изгради нове за механичко пречишћавање отпадних вода у којима ће се, поред атмосферских, пречишћавати и воде из перионице тешких возила.

Наложено је, а досад и учињено, да се и корито реке Мали Пек, у делу који није у рудничкој зони, очисти од материјала који се деценијама таложио и да се и на тој локацији изграде таложници.

Последњи задатак који је огранак компаније у Мајданпеку добио јесте редовно испитивање и вођење дневника о квалитету отпадних вода пре и након механичког пречишћавања.

У саопштењу се наводи да је помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић потврдио 14. априла да су три инспектора, на основу представки грађана поводом замућења реке Пек, синхронизованим деловањем "утврдили евентуални утицај на загађење реке и од стране Зиђина, али и од других потенцијалних загађивача".

Како се наводи, Милијановић је појаснио да су рударски, водопривредни и инспектор заштите животне средине утврдили да замућење реке Пек почиње у делу где се атмосферска канализација улива у њену притоку - у реку Мали Пек.

У саопштењу пише да је због мутне воде низводно од реке Пек, 4. марта пријављено да Рудник бакра Мајданпек из његовог "Северног ревира" испушта киселу воду, да су инспектори заштите животне средине реаговали по тој анонимној пријави и да је извештај истраге потврдио још тада да из "Северног ревира" у водоток Пека није испуштана кисела вода.

Додаје се да су наредне посете инспекцијских органа биле 11. и 18. марта када су три инспектора, из министарстава заштите животне средине, рударства и пољопривреде, шумарства и водопривреде, посетила Рудник бакра Мајданпек и уврдила да "Северни ревир" не испушта киселу воду и да нема доказа да је замућење у низводном току реке Пек узроковано испуштањем воде из Рудника бакра Мајднапек.

-Инспекцијски тим је том приликом, међутим, наложио пречишћавање воде из ''Јужног ревира'' и постројења за дробљење руде, укључујући и чишћење таложника за прихват атмосферских вода и дела корита реке Мали Пек, као и инсталирање уређаја за мерење количине воде која се испушта у реку и уређаја за испитивање квалитета воде пре и после третмана- наводи се у саопштењу и додаје да наложено да се ти послови заврше до 30. априла, а да других захтева није било.

Сербиа Зиђин Копер је одмах почела да поступа по изреченим налозима, истиче у саопштењу и додаје да је компанија, између осталог, спровела више истрага о квалитету воде у речном сливу Пека и околних река, упоређивала и анализирала податке о мониторингу током протеклих година са основним подацима које је, о истраживању животне средине, доставила независна професионална компанија.

Како би смањила утицај на квалитет воде у реци Велики Пек, компанија је уложила знатна средства и напор да инсталира нове пумпе и цевоводе за рециклажу свих отпадних вода из филтраже и њихов повратак у флотацију, наводи се и истиче да ће посао бити завршен до краја априла и да се тада отпадне воде из филтраже неће испуштати у реку Велики Пек.

У складу са законодавством Србије и стандардима за квалитет вода у току је израда и новог пројекта пречишћавања рудничких отпадних вода у РБМ-у, а компанија ће нови пројекат реализовати када за њега добије одобрење надлежних српских институција, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)