УСКОРО ЛАКШИ УЛАЗАК У ЕГИПАТ И ТУРСКУ: Сеничић - Србија има договор са четири земље у које грађани могу да путују без тестова

Танјуг

18. 04. 2021. у 11:42

ДИРЕКТОР Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић, данас је рекао да Србија има договор са четири земље у које грађани могу да путују без тестова, док би разговори са Египтом и Турском могли да донесу добре вести за српске туристе.

УСКОРО ЛАКШИ УЛАЗАК У ЕГИПАТ И ТУРСКУ: Сеничић - Србија има договор са четири земље у које грађани могу да путују без тестова

Фото танјуг

- У овом тренутку имамо договор са БиХ, Црном Гором, Северном Македонијом и Албанијом. Са Грчком имамо договор да може да се уђе са ПЦР тестом не старијим од 72 сата или сертификатом о било којој вакцини. Са Хрватском важи негативан антигенски тест, а може да се уђе и са било којом вакцином - рекао је Сеничић.

Гостујући на ТВ Прва, он је појаснио каква је ситуација са осталим туристичким дестинацијама занимљивим за српске грађане.

- За Египат имамо велико интересовање, тамо је засад потребан ПЦР тест. Водимо разговоре са Египћанима о признавању сертификата за вакцинацију, верујем да неће бити проблема, јер и тамо грађани примају кинески ''Синофарм''. Очекујем до краја маја да се реши то - казао је Сеничић.

Што се Турске тиче, очекује се да ће до краја маја бити укинуте контролне мере за туристе.

- Сада је потребан ПЦР, али верујем да ће до краја маја да се то укине, односно, да страни турсити неће имати било какве услове за улазак у Турску. Турци и Египћани јако воде рачуна о мерама, хигијени. Много наших држављана је прошле године летовало у Турској, додуше, мање него иначе, нисмо имали ниједан случај заразе, али мора свакако да се пази и поштују мере земље у којој гостујете - наглашава директор Јуте.

Што се тиче вакцинационог туризма, односно рекламе која се појавила у Турској, у којој се нуди грађанима да дођу у Београд и вакцинишу се, Сеничић је оценио да је реч о превари.

- Овог тренутка постоји само један вакцинациони туризам између Немачке и Турске. Немачки туристи који желе могу да се вакцинишу у Русији, иду два пута у размаку од три недеље, остају по два ноћења. У Саудијској Арабији може вакцина да се плати, а овде та могућност не постоји - додао је Сеницић.

Он је оценио да би било добро када би се цена ПЦР теста за наше грађане смањила за особе које планирају путовања у иностранство и за децу од 14 до 16 година, што би такође "помогло туристичким агенцијама".

- Добро је и што је спуштена цена ПЦР теста за стране држављане, очекујемо да ће нам доћи туристи из појединих држава - поручио је Сеничић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)