СВЕ СПРЕМНО ЗА ПРАВЉЕЊЕ АУТО-ДЕЛОВА: У Смедеревској Паланци завршена изградња јужнокорејске фабрике

Ј. ИЛИЋ

17. 04. 2021. у 16:00

ФАБРИКА ауто-делова јужнокорејске компаније "Кјунгшин кејбл" у Смедеревској Паланци је завршена, а производња у фабрици у којој ће до следеће године бити отворено 1.000 нових радних места, почеће крајем априла.

СВЕ СПРЕМНО ЗА ПРАВЉЕЊЕ АУТО-ДЕЛОВА: У Смедеревској Паланци завршена изградња јужнокорејске фабрике

Фото: Општина Бачка Паланка

Фабрика у индустријској зони Губераш, која се простире на 20.000 квадратних метара, подигнута је за шест месеци. У исто време, изграђене су саобраћајнице до погона, и потпуно нова канализациона мрежа у дужини од 1.200 метара.

Инвестиција је вредна око 40 милиона евра.

- Корејска компанија, у изградњу и опремање, уложила је око 20 милиона евра. Преко Републичке дирекције за имовину, без накнаде, уступљено им је грађевинско земљиште вредно око 250.000 евра. Такође, уложили смо и 40 милиона динара за инфраструктуру, укључујући и приступне саобраћајнице. Држава ће са шест милиона евра субвенционисати запошљавање више од 700 радника на неодређено време - каже председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен.

Компанија "Кјунгшин кејбл" бави се производњом делова за традиционалне аутомобиле, али и компоненти за електричне аутомобиле високе технологије. Према најавама, биће једна од најсавременијих фабрика у земљи.

Нова фабрика, кажу овде, имаће немерљив значај за развој вароши на Јасеници.

САРАДЊА И У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И НАУКЕ

ЈУЖНОКОРЕЈСКА организација за промоцију трговине и инвестиција и паланачка општина припремају и нове пројекте на пољу културе и науке.

- Заједнички циљ је да Смедеревска Паланка буде седиште нових инвестиција и технологија које ћемо заједно са нашим пријатељима реализовати. Паланка ће у будућности бити град препознатљива по новим технолошким садржајима и ИТ сектору - каже Никола Вучен.

- До пре неколико година били смо најзадуженија општина у Србији. Ово је највећа привредна инвестиција у Смедеревској Паланци у последњих 60 година. Ова фабрика препородиће привредну ситуацију - каже Вучен.

Планирано је да се у наредних годину дана поступно овде упосли 700 до 1.000 радника. До сада је већ запослено више од 250 радника, а запошљавање и обуке су и даље у току.

Компанија "Кјунгшин кејбл" у Јужној Кореји се развија од 1974. Имају фабрике у Кини, Мексику, САД и Пољској. Филијала у Србији основана је у марту прошле године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)