СРПСКИ ПРЕПАРАТИ ФАТАЛНИ ЗА КОРОНУ: Компанија из Куле добила сертификате за ефикасност у борби против опасног вируса

З. РАЈИЋ

17. 04. 2021. у 15:00

СВИ препарати за дезинфекцију на бази натријум-хипохлорита, чији је једини произвођач у Србији компанија "Сигма" из Куле, стопостотно уништавају све вирусе, тако да делују превентивно против ковида 19.

СРПСКИ ПРЕПАРАТИ ФАТАЛНИ ЗА КОРОНУ: Компанија из Куле добила сертификате за ефикасност у борби против опасног вируса

Фото: "Сигма"

То је након опсежних испитивања потврђено у европској лабораторији IQACS Lab. Реч је о три препарата под називом "аквалор Х", који се разликују по концентрацији активног хлора и носе посебне ознаке по милиграмском садржају тог елемента у литру воденог раствора.

Најпре је у октобру прошле године у поменутој лабораторији доказана апсолутна ефикасност препарата "аквалор Х 1000", који се користи за дезинфекцију свих врста подова, површина и санитарија, како у јавним, тако и приватним објектима.

- Недавно је потпуна делотворност у истој лабораторији посведочена и за препарате "аквалор Х 500" и "аквалор Х 200". Први је намењен за дезинфекцију простора, површина и инвентара у хотелима, ресторанима, кафеима, фитнес и спа центрима, као и фризерским и козметичким салонима. Други за само неколико тренутака дезинфикује руке, као и било коју површину или предмет који долазе у контакт са храном за људе или животиње - предочио је маркетинг менаџер у "Сигми" Александар Колић.

Према његовим речима, препарати "Сигме" једини су у југоисточној Европи добили сертификате за делотворнос против свих вируса. Кулска компанија, која је добитник награде Привредне коморе Србије за пословни успех у 2020. години, пре избијања пандемије планирала је производњу биоцида за широку примену, а он се под именом "аквалор Х" појавио лане у марту да би се супротставио ковиду 19.

ИСКОРАК У ХРВАТСКУ

ХЛОРОГЕН постројења за аутоматску и еколошки безбедну дезинфекцију воде за пиће, као и дезинфекцију воде у базенима, индустрији и постројењима за третман отпадне воде, које је "Сигма" у протеклих 25 година уградила у више од 150 водовода у Србији, нашла су свој пут и до корисника у земљама региона, а пре свега Мађарске и Хрватске. Ових дана приведени су крају радови на испоруци и монтажи ХЛОРОГЕН постројења са пратећим дозирним системима какво је пуштено у рад у фабрици воде у Осијеку где успешно обавља своју функцију у дезинфекцији пијаће воде. Опрема је инсталирана у оквиру свеобухватних радова на реконструкцији постројења. Укупна вредност ових радова износи 780.000 евра. Овим се водовод Осијек сврстао у ред еколошких система водоснабдевања који су избацили гасни хлор из употребе.

- Употребу препарата са концентрацијама активног хлора од 0,02 до 0,10, а такав је управо "аквалор Х", за превенцију од вируса корона препоручили су СЗО и Европски центар за спречавање и контролу болести - нагласио је Колић.

Производи "аквалор Х" понуђени су у амбалажама од 120 милилитара до пет литара, а недавно се на тржишту појавио "аквалор Х 200" за дезинфекцију руку у практичном, "џепном" паковању од 50 милилитара.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)