СРПСКЕ ЧОКОЛАДЕ И ВИНА У РУМУНСКИМ МАРКЕТИМА: Како су наши произвођачи ушли у трговински ланац "Ремаркт"

Е. Б. ТАЛИЈАН

17. 04. 2021. у 10:15

ПОЗНАТИ српски прехрамбени брендови сада се налазе у понуди трговинског ланца "Ремаркт" у Румунији.

СРПСКЕ ЧОКОЛАДЕ И ВИНА У РУМУНСКИМ МАРКЕТИМА: Како су наши произвођачи ушли у трговински ланац Ремаркт

Фото: Новости

Било је потребно годину дана интензивног рада да би чоколаде, слаткиши, сладоледи, џемови, ајвари, сухомеснати и конзервисани артикли, вина и зачини наших произвођача стигли на њихове рафове. Амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић истиче да је руководство компаније "Ремаркт" отворило врата својих маркета за српске производе и то без било каквих додатних услова које иначе намећу ритејл-ланци да би уврстили у понуду нове артикле.

- Ово је од изузетног значаја, имајући у виду да на европским тржиштима није нимало лако пласирати нове производе - каже Томашевић за "Новости". - До сада нисмо имали одржив пласман наших познатих прехрамбених брендова, било је само неких појединачних покушаја сарадње. Срби у Румунији су одушевљени, јер је ово први пут да они у маркетима могу да пронађу широк асортиман наших артикала и сада питају када ће и други производи да стигну.

И Румуни сада имају прилику да их упознају. Како наводи Томашевић, они наше произовде памте још из времена "старе Југославије". На рафовима румунског ланца, поред осталих домаћих брендова, налазе се и "Јафа", "Штарк", "Пионир", "Карнекс", "Медела", "Минела", "Зелена грана", а очекује се и "Бамби", "Златиборац", "Пролом"... Амбасадор истиче да је посебно поносан што је у "Ремаркту" тренутно заступљено и 10 винарија.

Фото: В. Н.

- То је веома значајно за српске винаре и на њиховој промоцији ћемо наставити да радимо организовањем различитих догађаја чим нам дозволе околности у вези са пандемијом, како би били препознатљиви широм Румуније - наглашава амбасадор. - Асортиман ће се и даље ширити, а списак произвођача није затоворен. Ми смо ту као представништво и свако ко је заинтересован може да се јави и да покуша да нађе своје место на овом тржишту.

ПОДРШКА ПРЕДСЕДНИКА

АМБАСАДОР Стефан Томашевић наводи да је неопходан предуслов за реализацију успешне сарадње са румунском компанијом "Ремаркт" била визија економске дипломатије председника Александра Вучића и његово охрабрење, као и подршка министра спољних послова Николе Селаковића.

- Веома је значајно да се помогне нашим произвођачима да се њихови производи нађу на иностраним тржиштима, у земљама у којима обављамо дипломатску дужност - истиче Томашевић.

Томашевић додаје да ће у Араду, пред Ускрс, 29. априла, бити одржана промоција на којој ће он и градоначелник дочекати још један контингент српских производа, што ће бити јасна порука да су добродошли на румунско тржиште. "Ремаркт" је, како наводи, разрађен ланац који послује на западу Румуније. Има 10 продавница, а од тога два хипермаркета. Да би се реализовала сарадња радило се интензивно годину дана. Он објашњава да је осим добре воље руководства те компаније да прихвати наше артикле, било потребно да се пронађе и дистрибутер који ће да обједини све те производе и да их пласира, али и да преузме ризик у самом старту за пословање и развој тржишта.

- Све ово је само прва фаза, а циљ је да убудуће проширимо спектар српских производа и да обезбедимо да уђу и у друге румунске трговинске ланце - истиче наш саговорник.

Фото: Новости

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)