ГРАНИЦА СЕ ОТВАРА У ПОНЕДЕЉАК У ОСАМ: Идете у Грчку - ових правила мораћете стриктно да се придржавате! (ФОТО)

Ј. СУБИН

17. 04. 2021. у 09:00

ТАЧНО у осам часова, у понедељак ујутру, границе са Грчком, за наше држављане биће званичо отворене.

ГРАНИЦА СЕ ОТВАРА У ПОНЕДЕЉАК У ОСАМ: Идете у Грчку - ових правила мораћете стриктно да се придржавате! (ФОТО)

Фото: ЕПА

Засада наши грађани неће моћи да се крећу по Грчкој, већ ће бити обавезни да иду само у место где су резервисали смештај. Српски путници могу да пређу на два гранична прелаза са Бугарском - Промахонас и Нимфеја.

Све ово важи до 14. маја.Ово је, за "Новости", потврдила министарка туризма Татјана Матић.

- Услови су потврда о вакцинацији или негативан PCR тест, да није старији од 72 сата - објашњава Матићева. - Такође, свако ко путује у Грчку мора да попуни ПЛФ формулар 24 сата пре доласка у земљу. И даље ће се спроводити насумично тестирање туриста. Гости ће морати да се придржавају свих рестриктивних мера, које важе и за држављане Грчке.

Фото: Танјуг

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, засада нема неких уговорених и планираних путовања у Грчку, за Ускрс и Први мај.

ЗАДОВОЉНИ

ПОСТАВИЛИ смо неке поласке за Први мај и Ускрс. Људи зову, распитују се, али нисмо знали прецизне услове уласка. Надамо се и да ће већ прве туре тада кренути, уколико буде довољно заинтересованих, рекао нам је власник једне београдске туристичке агенције.

Формулари за улазак у земље, потребни су и за Турску и Египат - рекли су нам у туристичкој агенцији. - То не представља неки велики проблем, па не би требало да буде ништа компликовано ни за Грчку. Задовољни смо свим одлукама, само да може да се путује. Било како.

- Идемо у складу са договором, који смо имали са грчким министром туризма Харисом Теохарисом - испричао нам је Сеничић. - То значи да се мере полако олакшавају од 19. априла, да би, како нам је речено, од маја били отворени и прелази са Северном Македонијом. Тада ће признавати и антигенски тест, а не само негативан PCR. Иначе, формулар који је потребно попунити је био и прошле године. Ко иде са туристичким агенцијама на одмор, добиће од њих шта треба да се попуни. За све остале, формулар се налази на званичном сајту њиховог министарства и потребно је да буде попуњен 24 сата пред улазак у земљу.

Интересовање за Грчку почиње полако да расте, објашњава нам Сеничић. И док су се, када је пре месец дана најављено да ће грађани Србије моћи под одређеним условима да уђу у Грчку, распитивали само они који имају издате заменске ваучере, ситуација је сада другачија. Кренуле су и нове уплате за овогодишње летовање на Егеју.

Фото: "Новости"

- Агенцијске летње туре скоро никад нису ишле пре 20. маја - истиче Сеничић. - Када буду кренуле туре, очекује се да ће ситуација бити мало растерећенија. Постоји шанса, уколико све буде по договору, да ове године буде око 40 одсто од нормалне сезоне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)