МИНИСТАР МАЛИ ИЗНЕО ПЛАН ЗА ОВУ ГОДИНУ: Наставља се континуирана подршка привреди и грађанима

Новости онлине

16. 04. 2021. у 11:32

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да се и ове године наставља са великом, снажном и правовременом помоћи привреди и грађанима, да је нови, трећи пакет помоћи вредан 257 милијарди динара, што је 4,3 одсто укупног бруто домаћег производа Србије (БДП), а да заједно са подршком из два пакета од претходне године, чини укупна издвајања од 17,2 одсто БДП-а Републике Србије.

МИНИСТАР МАЛИ ИЗНЕО ПЛАН ЗА ОВУ ГОДИНУ: Наставља се континуирана подршка привреди и грађанима

Фото: Министарство финансија

Мали је гостујући на Пинку рекао да, са том подршком, и планираним инвестицијама у здравство и инфраструктуру, Србија показује да је стабилна држава, да има јасан циљ да помогне грађанима и привреди и да задржи макроекономску стабилност. „Највећи терет кризе преузима држава, али зато очекујемо раст од шест одсто БДП и одржавање макроекономске стабилности до краја године“, рекао је Мали. 

Говорећи о детаљима финансијске подршке, он је рекао да ове године, готово да неће бити месеца у коме неће бити исплаћена финансијска подршка за одређену категорију грађана или привредника. 

- Већ смо исплатили 50 одсто једне минималне зараде за 1.130.000 радника. Чак 251.000 предузетника и предузећа се пријавило за овај вид помоћи - прецизирао је Мали. 

Он је подсетио да ће додатну финансијску помоћ, поред исплате три половине минималне зараде, добити и самостални уметници и то у виду два пуна минималца од 30.900 динара, што је укупно око 500 евра. Иста додатна помоћ од две пуне минималне зараде очекује и запослене у угоститељству, туризму и туристичке водиче. 

- Већ је кренула и исплата за превознике од 600 евра по аутобусу. Желимо да помогнемо онима који су били највише погођени јер прошле године није било много међуградског И међународног саобраћаја. Ова помоћ ће ићи у наредних шест месеци. Такође, завршили смо конкурс за помоћ градским хотелима. То је сад у априлу - 350 евра по кревету и 150 евра по соби - навео је Мали.

Прецизирао је и да је јуче усвојен правни акт који је предвидео да сви наши суграђани на Косову и Метохији, укључујући и децу, добију по 100 евра помоћи, а они који немају посао 200 евра. “Та помоћ ће бити исплаћена у мају и то ће се радити преко Канцеларије за Косово и Метохију. Нема потребе да се ти грађани пријављују”, казао је Мали. 

- Осим тога, 28. априла креће пријава свих грађана за новчану помоћ од 30 плус 30 евра. Прву исплату од 30 евра грађани ће добити у мају а другу у новембру. Имамо и додатних 50 евра за пензионере које ћемо исплатити у септембру - истакао је Мали. Он је навео и да ће незапослени који су на јучерашњи дан били на евиденцији Националне служба за запошљавање добити додатних 60 евра у јуну месецу.

Министар сматра да су са овом подршком покривене све категорије становништва и привреде, те да ћемо на тај начин, као и прошле године, сачувати радна места, као и ликвидност и солвентност читаве привреде.

- Када погледате сву ову помоћ, скоро сваког месеца ћемо имати неки вид помоћи, одржавамо привреду, а и грађанима желимо да понудимо дозу оптимизма и да сви заједно умањимо последице и пандемију оставимо иза нас - казао је Мали. 

Он је рекао да је новац за спровођење трећег пакета обезбеђен у ребалансу буџета, и обећао да ће, као и прошлог пута, свака обавеза и исплата бити испоштована "у дан и у динар".

Говорећи о ребалансу буџета, Мали је истакао да је он пре свега рађен због трећег пакета мера, али и већих улагања у капиталне инвестиције. -

Он је подсетио да годинама уназад никада више новца није било за изградњу путева, тунела, болница, школа...

- Свако улагање у инфраструктуру подстиче раст економије, запошљава привреду, отвара и одржава радна места. Ми у овом тренутку имамо четири аутопута која градимо - Прељина-Пожега, Моравски коридор, Сремска Рача – Кузмин и Нови Сад – Рума. До краја године крећемо у изградњу још четири аутопута - навео је Мали. 

Министар је рекао да ће део новца за ове пројекте бити обезбеђен из буџета, а део на међународном и домаћем финансијском тржишту. 

Фото Танјуг

- Свака инвестиција у аутопутеве и привредне зоне доноси приход држави. Претходна власт је направила грешку,  задуживала се и све је ишло у потрошњу. Нама ће однос БДП и јавног дуга бити испод 60 одсто, односно испод нивоа Мастрихта, као што је и председник Србије Александар Вучић и рекао - навео је он. 

Нагласио је као важне и изградњу обилазница око Новог Сада, Горњег Милановца, Лознице, а издвојен је и новац за почетак градње метроа у Београду. 

Он је навео и да су ребалансом повећана издвајања за пољопривреднике и то за 4,9 милијарди динара а повећана су и средства за екологију па се креће са пројектима изградње канализације и фабрика за пречишћавање отпадних вода.

Нагласио је и огроман значај здравства.

- Када погледате како се сада оцењује јачина земаља, имате економску снагу, али сви гледају и како се неко носи са пандемијом и колика је стабилност здравственог система. Ми смо рекордери у вакцинацији, вакцине набављамо на време, плаћамо унапред. То је председникова политика која је дала резултате. Ми смо у ребалансу буџета издвојили новац и за нову ковид болницу у Новом Саду, и за набавку вакцина, лекова, за почетак реконструкције КЦ у Новом Саду и завршетак радова на КЦ у Београду. Ту је и новац за опремање Дома здравља у Борчи, као и завршетак реконструкција општих болница у бројним градовима Србије, јер здравље цену нема - навео је он. 

Министар је најавио и ново коло наградне игре „Узми рачун и победи“, рекавши да ће прво коло почети 15. маја и да ће важити рачуни од 1. априла. Већи је наградни фонд у односу на претходну наградну игру - 16 станова и 60 аутомобила. 

- Нама је наплата ПДВ у првој половини овог месеца већа од две милијарде динара, добро нам иде наплата. Хоћемо додатно да подигнемо свест грађана да је важно узимати фискални рачун и борити се против сиве економије. Прошле године сакупили смо 11,5 милиона коверти, то је 115 милиона рачуна а вредност наплаћеног пореза од тих рачуна је око 100 милиона евра - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)