СЕЛАКОВИЋ У МОСКВИ: Министар посетио српске произвођаче хране који су се представили на највећој изложби прехрамбене индустрије

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

16. 04. 2021. у 00:21

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић у четвртак је посетио српске произвођаче хране који су се представили на највећој изложби прехрамбене индустрије која се одржава у Москви од 12. до 16. априла.

СЕЛАКОВИЋ У МОСКВИ: Министар посетио српске произвођаче хране који су се представили на највећој изложби прехрамбене индустрије

Фото: В. Н.

Селаковић је разговарао  са представницима  наших компанија  које успешно продају храну произведену у Србији.

На  националном павиљону Србије највише је произвоиђача млечних производа као и месних прерађевина. Представљени су Млекара Шабац, Млекара Уб, Имлек, Падинска Скела. Од произвођача месних производа су ,,Златиборац" затим ,,Карнекс" Врбас, Индустрија меса Толопа, Бачка Топола, Масли, Лесковац и др.

На сајму излажу Итн Гроуп Београд, Мастер Фруитс, Мамбиком Аграр и Мираx Аграр Београд.

Дејан Делић, директор Представништва Привредне коморе Србије у Москви казао је да је  штанд Србије добро посећен што потврђује заинтересованост руских партнера за   квалитетну српску храну.

- Осим тардиционалних купаца на изложбу долазе и нови  партнери. Овај пут на сајму у Москви  представљена понуда, млека и млечних производа, сухомеснатих - деликатесних производа, готових јела и паштета, као и срмзнутог  воћа и поврћа и сушеног воћа. Интересовање партнера показује да су наши производи цењени и препознат као квалитетни - истиче Дејан Делић.

Фото: Б. Влаховић

Потенцијал руског тржиште и бивших совјетских република је врло велики и на нама је да покушамо да што боље пласирамо  своје производе, истиче  Делић. Као што је познато  Србија има царинске повластице у Русији  и то произвођачима даје у  старту предност у односу на извознике хране из других  земаља.

Директор  представништва ,, Златиборца" у Русији Ђорђе Танасковић рекао је за ,,Новости" да су овакве изложбе важне због сусрета са партнерима је је у време пандемије било отежано кретање .

Руски купци су се већ упознали са палетом производа ,,Златиборца" и задовољни су квалитетом који им се нуди.

Упркос свим проблемима насталим због епидемије корона  вируса, Србија је 2020. године забележила раст извоза хране у Русију за 5,2 одсто. Највише је извозила свеже јабуке, соју, сир, брескве и нектарине, свеже јагоде, смрзнуто воће, малине и купине,као и  храну за псе и мачке, саднице воћа.

Организатори изложбе инсистирају да се излагачи и гости придржавају превентивних мера, па сви који уђу у павиољоне морају да носе заштитне маске, а на улазу се свима мери температура.

Ту велику изложбу  сваке године посети око 70.000 посетилаца из више од  110 земаља. Ове године због  проблема са короном на сајму излаже 2660 излагача из 73 земље света. Осим Србије, на националним штандовима представиће се и Италија, Шпанија, Турска, Узбекистан, Јерменија, Бразил, Уругвај. Ово је други сајам у 2021. и од почетка пандемије  на коме компаније из Србије своју понуду представљају уживо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)