ВАЂЕЊА ЈАДАРИТА НЕЋЕ БИТИ, АКО ШТЕТИ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ Бурна расправа у парламенту о Закону о рударству

Е.Б.Т.

15. 04. 2021. у 18:23

ТЕХНОЛОГИЈЕ за експлоатацију јадарита биће чисте и здраве, иначе се неће радити. Живот у долини Јадра након могућег вађења јадарита неће нестати, као што тврде поједине организације и стручњаци, јер држава неће дозволити да експлоатација те руде буде на штету грађана и заштите животне средине.

ВАЂЕЊА ЈАДАРИТА НЕЋЕ БИТИ, АКО ШТЕТИ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ Бурна расправа у парламенту о Закону о рударству

Министарство енергетике

Ово је поручила министарка енергетике Зорана Михајловић одговарајући на коментар самосталног народног посалника Владана Глишића, који је изразио неслагање у вези са Законом о рударству због ниске ренте за вађење јадарита током данашње расправе. Тиме, како каже, Србија постаје "Елдорадо" за стране корпорације који ће нас посматрати као место за експлоатацију.

Михајловићева је одговорила да је Србија држава која има своје законе и да ће у складу са њима доносити одлуке о експлоатацији јадарита, а тек након што све студије о тој експлоатацији буду завршене.

- Воде се силне дебате, коментарише се да ће нестати живот у том делу Србије, а да нико не зна како ће изгледати технологије експлоатације јадарита - казала је министарка. - Пилот постројење је направљено у Аустралији, и прави се технологија која ће бити чиста и здрава.

Истиче да такозване организације и независни стручњаци говоре оно што су чули негде раније, а да суштински не знају, јер још не постоји ниједан документ о томе како ће изгледати пројекат експлоатације јадарита и касније производња литијума.

- Застрашују народ, јер људи не знају много, ни како изгледају руде, суштински се не знају студије, а застрашују људе да ће се загадити и исушити Дрина, а да ће у Јадру нестати живот - рекла је Михајловићева.

Додала је да се са тврдњама о експлоатацији јадра може направити паралела из 1881. године, када је донет закон да се гради пруга Београд-Ниш-Врање. Тада су популисти застрашивали народ, да ако прође пруга, живота бити неће, усеви неће родити, а ни жене неће имати децу.

-То су биле званичне изјаве парлментараца тадашњих - навела је Михајловићева. - Држава ће о експлоатацији јадарита одлуке доносити тек након свих студија, а све што се у међувремену чује је политика и покушај застрашивања људи. Технологије за експлоатацију јадарита биће чисте и здраве, иначе се неће радити. Верујте вашој држави, јер неће донети погрешну одлуку за здравље и безбедност наших грађана.

Глишић је изнео тврдње и да ће са ниском рудном рентом Србија имати само 7,1 милион евра прихода, док ће "Рио Тинто" имати 551 милион евра прихода годишње.

- Ту се види да ми њима дајемо 1.200 хектара најплодније земље, плодне земље под шумама, а коју никада нећемо моћи да вратимо у стање да буде употребвљива за храну и воду - казао је Глишић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)