КОРАК БЛИЖЕ РЕШЕЊУ: Састанак Удружења фриленсера са Пореском управом након Владиног предлога

Новости онлине

15. 04. 2021. у 15:04

ПРЕДСТАВНИЦИ Удружења фриленсера одржали су данас први састанак у министарству финансија након што је Влада усвојила предлог о опорезивању фриленсера прошле недеље.

КОРАК БЛИЖЕ РЕШЕЊУ: Састанак Удружења фриленсера са Пореском управом након Владиног предлога

Зграда Владе Србије

Састанку су присуствовали представници министарства финансија, министарства трговине, туризма и телекомуникација и Пореске управе. 

Према оцени Удружења фриленсера, Влада Србије је прошлонедељним предлогом заштитила све фриленсера који би првобитним планом опорезивања били социјално угрожени и њихова егзистенција била би доведена у питање. Сходно томе, стекли су се услови да ово удружење настави разговоре са представницима државе и ради на конкретним случајевима како би се решили сви појединачни проблеми.

Ово је само један у низу састанка који ће бити одржани у наредном периоду у истом саставу. Циљ ових разговора јесте да фриленсери, посредством удружења, буду укључени у све будуће измене и допуне закона као и заједнички рад на појединачним решењима како ниједан фриленсер не би био оштећен са једне стране, док би уједно биле испуњене све законске обавезе према држави. 

Подсећамо, Влада Републике Србије прошле недеље је усвојила предлог измена Закона о порезу на доходак грађана, којима се утврђује висина нормираних трошкова по основу прихода од ауторских и сродних права и уговорене накнаде за извршен рад на које се порез плаћа самоопорезивањем. Новим законским решењем не плаћа се порез на доходак грађана на наведене приходе остварене у календарској години у висини до 384.000 динара годишње, а део прихода који је изнад тог износа умањује се за нормиране трошкове од 43 одсто од остварених прихода. Пореска обавеза по основу наведених прихода плаћа се на 120 једнаких месечних рата, што значи у трајању од 10 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)