ПРЕКРЕТНИЦА У ЕНЕРГЕТСКОЈ ПОЛИТИЦИ СРБИЈЕ: Посланици данас расправљају о новим законима

Е.Б.Т.

15. 04. 2021. у 12:58

ЧEТИРИ предлога закона из области рударства и енергетике, о којима се данас расправља у Народној скупштини, представљају прекретницу у односу на досадашњу политику Србије у овом сектору која се до сада базирала на коришћењу енергије из термоелектрана и хидроелектрана.

ПРЕКРЕТНИЦА У ЕНЕРГЕТСКОЈ ПОЛИТИЦИ СРБИЈЕ: Посланици данас расправљају о новим законима

Фото Танјуг

Ово је данас изјавила ресорна министарка Зорана Михајловић истичући да нови прописи предвиђају да се енергетска политика наше земље базира на коришењу обновљивих извора.

- Желимо да поставимо темеље да енергетика буде покретач привредног развоја, да њено учешће не буде само пет одсто бруто домаћег производа, него да дође и до 10 процената БДП-а - нагласила је Михајловићева представљајући предлоге закона. - Србија доноси модерне законе који ће омогућити зелене инвестиције и зелену енергетику. Требало би да допринесу климатски одрживом привредном развоју наше земље, који већ постоји у свету.

Она је оценила да Србија до сада није водила рачуна ни о томе како се односи према енергетици, нити да заштити минералне ресурсе и да их ефикасно користи.

- Са овим законима наша земља се усклађује са европским директивама из области заштите животне средине - нагласила је министарка. - Србија се потписивањем Софијске декларације обавезала на зелену агенду, односно да до 2040. године користи 40 одсто енергије из обновољивих извора, а до 2050. године 50 одсто. То Србија може, а закони су први корак ка томе.

Она је навела да данас посланици расправљају о предлогу четири акта, а то су Предлог измене и допуне закона о рударству и геолошким истраживањима, Предлог измене и допуне закона о енергетици и о два нова предлога закона - Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о обновљивим изворима енергије.

Министарство је, како истиче, на новим предлозима аката радило у сарадњи са осталим министарствима, дирекцијама, предузећима, цивилним секторима, а о њима се расправљало и кроз радне групе и касније кроз јавне расправе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)