СИНИША МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ДНЕВНИКУ: Пријава за помоћ државе од 28. априла, прва исплата у мају

Новости онлине

15. 04. 2021. у 08:09

МИНИСТАР финансија Синиша Мали гостовао је данас у Јутарњем дневнику РТС Телевизије.

СИНИША МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ДНЕВНИКУ: Пријава за помоћ државе од 28. априла, прва исплата у мају

Фото: Принтсцреен

Министар је рекао да су два главна разлога зашто се уручује овај трећи пакет помоћи - ублажавање последица пандемије вируса корона, као и никада веће директне инвестиције у нашу земљу.

Подсећа да је трећи пакет подршке вредан око две милијарде евра и истакао је да је став државе да ће он значајно помоћи нашу привреду, очувати њену ликвидност, сачувати радна места и помоћи грађанима у овим тешким временима.

- Нема много земаља које су на такав начин помогле свој народ. Иначе већ је почела исплата трећег пакета помоћи, а ми ћемо издвојити 88 милијарди динара за нове инвестиције, нама је циљ да ове године остваримо раст од 6 одсто. Дуплирали смо буџет за екологију - рекао је министар.

Он је подсетио да држава улаже и у здравство - за десет дана почиње изградња ковид болнице у Новом Саду, али и фабрика за производњу вакцина.

- Један веома агресиван буџет усмерен на инфраструктуру, на подизање БДП-а и наше економије, али и на јачање здравства. Велику смо ствар урадили, и зато позивам грађане да се вакцинишу, да завршимо и победимо ову епидемију - казао је министар, и истакао да у Србији здравље нема цену.

Фото: Принтсцреен

Мали је истакао да смо вакцине набављали боље него многе богатије земље у свету, и да измирујемо све своје обавезе на време.

- Држава ради свој посао. Прошле године смо имали сјајан резултат, најмањи пад БДП у Европи. Сада хоћемо да овим трећим пакетом додатно помогнемо грађанима.

Министар је изјавио да ће се данас пред Владом Србије наћи неколико важних закључака којима се наставља спровођење трећег пакета економских мера подршке привреди и грађанима.

- Помоћ за све грађане од 60 евра, првих 30 евра биће у мају, других у новембру. Додатних 50 евра биће за пензионере, и додатних 60 евра за све незапослене. Биће исплаћена и додатна помоћ за угоститеље, ауто-превознике, самосталне уметнике. Затим ће бити исплаћивана помоћ за наше суграђане на Косову и Метохији, 100 евра у мају за све, без пријаве, а још 100 евра ако су незапослени. Пријаве ће трајати од 28. априла до 15. маја. Држава на прави начин показује своју снагу - казао је Мали.

Министар је потом говорио и о наставку наградне игре "Узми рачун и победи", где ће бити подељено чак 16 станова, више него у претходном колу. Он је истакао да коверте могу да се шаљу од данас, а да ће циклус трајати од 15. маја до 25 јуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)