ПРЕЦИЗНО УПУТСТВО: Ево како да се пријавите за помоћ државе, незапосленима и до 200 евра (ФОТО)

Б. Ца.

15. 04. 2021. у 07:00

СВЕ је спремно за исплату нове помоћи грађанима, а пријављивање ће бити отворено преко портала Управе за трезор, од 28. априла до 15. маја.

ПРЕЦИЗНО УПУТСТВО: Ево како да се пријавите за помоћ државе, незапосленима и до 200 евра (ФОТО)

Фото: Н. Фифић

Сви пунолетни имају право на новчану помоћ у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, која ће бити исплаћена у мају и новембру.

Према речима Синише Малог, министра финансија, ова помоћ се додељује у склопу трећег пакета подршке због економских последица изазваних пандемијом короне. Пакет је вредан око две милијарде евра. Како министар каже, значајно ће помоћи нашу привреду и очувати њену ликвидност, сачувати радна места и помоћи грађанима у овим тешким временима.

- Пред Владом Републике Србије наћи ће се неколико важних закључака којима настављамо спровођење трећег пакета економских мера подршке привреди и грађанима Србије - рекао је Мали. - Ово је наставак континуиране подршке и помоћи за грађане и привреду у циљу ублажавања последица пандемије вируса корона, с обзиром на то да смо и током 2020. године имали два пакета подршке, укупно вредна око шест милијарди евра. Република Србија је ту за своју привреду и грађане и то се показало и показује у овим за цео свет тешким временима.

Синиша Мали

 

Док ће електронска пријава почети 28. априла, преко контакт-центра биће могућа од 5. маја, када ће бити објављен и број телефона за пријаву. Грађани ће се пријављивати само једном, а добиће оба пута по 30 евра. Онима који се пријаве новац ће лећи у мају и новембру. Пензионери и примаоци новчаних социјалних давања неће морати да се пријављују, већ ће бити аутоматски у систему.

НЕЗАПОСЛЕНИ

ГРАЂАНИ који су на евиденцији Националне службе за запошљавање добиће додатних 60 евра једнократне помоћи, која ће им бити исплаћивана од 1. јуна. Новчана помоћ биће уплаћена на наменске рачуне, без пријављивања.

- Право на помоћ имају сви пунолетни држављани, са активним пребивалиштем на територији Србије на дан ступања на снагу Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије ковида 19, са важећом личном картом у тренутку пријављивања - кажу у Министарству финансија. - Овај закон ће бити на дневном реду седнице Народне скупштине следеће недеље.

Прошле године, на почетку пандемије, у оквиру првог пакета економске подршке привреди и грађанима, једнократну помоћ добило је око 6,2 милиона људи. Тада се пријавило 4.325.500 грађана, а као и сада пензионери и корисници новчане социјалне помоћи су били аутоматски пријављени.

Фото: "Новости"

НА КОСОВУ ПОМОЋ И ДЕЦИ

ПРАВО на новчану помоћ од 100 евра имају сви Срби са Косова. Не само пунолетни грађани, већ и деца до 18 година старости. Новчану помоћ од 200 евра у динарској противвредности могу да добију незапослени старији од 18 година. Помоћ ће бити исплаћена према евиденцијама које су направиле комисије у складу са закључком Владе из марта ове године. Исплата ће ићи без пријаве, на наменске рачуне, на основу извода из евиденција, почев од 1. маја, закључно са 31. мајем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sanja

15.04.2021. 11:16

A oni koji nisu na nacion.sluzbi a nezaposljeni su ...sta sa njima? 15 god sam bila N.sluzbi i za tih 15 god me nijednom nisu pozvali za posao...pitam se zasto uopste postoji N.sluzba? ...da bi sedeli i primali plate! Nisam vise na N.sluzbi a nezaposlena sam pa interesuje sta sa nezapolenima koji nisu na N.sluzbi ?