УСПЕШНА САРАДЊА: Српски производи на рафовима румунског трговинског ланца

Танјуг

14. 04. 2021. у 17:57

СРПСКИ кондиторски производи, зачини, вина, сухомеснати и конзервирани производи нашли су се на рафовима румунског трговинског ланца "Ремаркт".

УСПЕШНА САРАДЊА: Српски производи на рафовима румунског трговинског ланца

Фото: Новости

То је резултат разговора о успостављању сарадње српских произвођача и тог трговинског ланца, који своје хипермаркете углавном има на западу Румуније, а који су трајали практично последњих годину дана.

Амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић каже за Танјуг да су до сада постојали појединачни покушаји сарадње, ради пласмана српских производа на румунском тржишту, али је све било краткорочно, док је одржива заступљеност српских производа изостајала.

- Након више месеци рада на пројекту, који је подразумевао повезивање произвођача реномираних српских брендова и румунског трговинског ланца, како бисмо пласирали робу, као и обезбеђивање учешћа дистрибутера, за отварање тржишта које је, свакако, захтевно, сада као резултат имамо читав спектар квалитетних и препознатљивих домаћих брендова -  рекао је Томашевић.

Он је истакао да до сада готово да није било ниједног српског производа у Румунији.

Сада се купцима у Румунији пружа могућност да набаве српске слаткише, зачине, вина, сухомеснате и конзервиране производе, као и другу робу широке производње.

Фото: Новости

"Ремаркт" послује, пре свега, на западу Румуније, има своје хипермаркете у Орадеи, Араду, као и мање маркете у Темишвару, на подручју којем гравитира српско становништво.

Амбасадор је рекао да је захвалан компанији што је омогућила да до сарадње дође, али истиче и подршку и подстицај државе Србије извозно оријентисаној производњи.

- Важна је визија економске дипломатије Србије коју је трасирао председник Александар Вучић и коју прати и реализује Министарство спољних послова на челу са Николом Селаковићем, као и друге институције Србије. То је база и први и неопходан предуслов да бисмо могли да дођемо до реализције оваквих пројеката - рекао је Томашевић.

Он је додао да ће Амбасада Србије у Букурешту, као и Генерални конзултат у Темишвару бити подршка и ослонац српским произвођачима и у будућности.

Овакви пројекти, повезивање привредника, доприносе развоју билатералних односа Србије и Румуније, и то не само економских, кроз повећану робну размену, већ у суштинском смислу.

Томашевић је навео и да се очекује допуна српског асортимана који ће се наћи на рафовима до Ускрса.

- Имаћемо промоцију у Араду крајем априла, пред Ускрс, а очекујемо да након тога отпочне и сарадња са још неким српским произвођачима - рекао је Томашевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ivan Zgrozeni

14.04.2021. 20:54

Obavezno izgraditi autoput od Zrenjanina do Temisvara. U rumunskom delu Banata zive Srbi. Doziveo sam da vozeci od Temisvara do Arada vide srpske tablice, preticu me kolima sa rumunskim tablicama i suvozac siri, sav ozaren, srpsku zastavu. Najezim se svaki put kada se toga prisetim. A cesto se prisetim tog dogadjaja narocito kada na TV ekranu vidim "Vojvodjane" lickog (Canak) ili crnogorskog (Mirovic) porekla. 1720. U citavom Banatu je po popisu koji je izvrsila Austrija 96% stanovnika bilo srpsko a rumunsko 4%. Genocid nad Srbima je vrsen tokom Prvog svetskog rata i nakon Rezolucije IB kada su deportovani u pustinju-logor na otvorenom Baragan jer su bili provlaseni za "remetilacki faktor".