ПЕСТИЦИДИМА УБИЈАЈУ И ПРИНОСЕ: Апел - Воћари и ратари да не трују пчеле

Ј. СУБИН

14. 04. 2021. у 15:10

СЕЗОНА прскања воћа у цвету је почела, а пчелари упозоравају на опасност од тровања.

ПЕСТИЦИДИМА УБИЈАЈУ И ПРИНОСЕ: Апел - Воћари и ратари да не трују пчеле

Фото: Free Images Pixabay

По важећем закону забрањено је третирање медоносног и ратарског биља током цветања. Многи пољопривредници, нису, међутим, довољно едуковани, па неконтролисано прскају, а не либе се ни да користе забрањене инсектициде - неоникотиноиде, који су смртоносни за пчеле.

- Пољопривредници и воћари би требало да знају да тровањем пчела уништавају и свој принос, не само по количини, већ и облику - објашњава Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије. - Јагода, јабука или малина неће бити правилног облика уколико се не прска како треба. Не може да буде прва класа, а другу неће нико да купи, осим за прераду. Русија узима огромне количине јабука, али ако нема добар облик, неће да плате.

Пчеле, иначе, опрашују више од 80 одсто биљака, које користимо у исхрани. Оне су уједно и најбољи показатељ безбедне животне средине. Тровање, нажалост, највише уништава ове инсекте. Ту су запрашивање комараца и крпеља из ваздуха и неодговорна употреба пестицида у пољопривреди.

ПРИНОС

ПЧЕЛЕ годишње подижу приносе у пољопривреди за 153 милијарде евра на светском нивоу. У Србији је то 266 милиона евра, наводи се у СПОС. Једна кошница просечно подиже приходе околних пољопривредника за 566 евра.

- Сада већ сви увелико прскају воће - објашањава Живадиновић. - Воћари би требало да знају и да постоје средства која нису отровна за пчеле, али је од значаја да то раде рано ујутру или предвече, када пчеле нису на цвету. Та средства можда не могу да их убију, али им промене мирис, па кад се пчела врати у кошницу, остале је не препознају, јер "смрде" на пестициде, и неће да је пусте унутра, па пчела угине.

Како нам је испричао Живадиновић, тровања пчела има сваке године. Највише пчела односи сунцокрет, јер ратари знају да семе третирају пре сетве забрањеним инсектицидима. Пчела тад не угине одмах, али унесе отров са поленом у кошницу. Онда га поједу, унесу довољну количину у себе, и угину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)