ХРВАТИ ИСКЉУЧУЈУ Н1 И СПОРТ КЛУБ СА КАБЛА: Серијал Новости" - Како "Јунајтед група" злоупотребљава сопствене медије за остваривање интереса

В. Н.

14. 04. 2021. у 10:00

ГОТОВО да не прође дан да конгломерат "Јунајтед групе", са контроверзним тајкуном Драганом Шолаком на челу, не направи неки скандал у Србији, од фабриковања лажних вести до стварања слике о себи као жртвама власти против којих отворено раде.

ХРВАТИ ИСКЉУЧУЈУ Н1 И СПОРТ КЛУБ СА КАБЛА: Серијал Новости - Како Јунајтед група злоупотребљава сопствене медије за остваривање интереса

Архива

Али, Шолакова групација има све више проблема у готово свим земљама региона у којима послује. У овом серијалу представљамо шта се, и поготово - зашто, дешава са регионалним пословањем "Јунајтед групе", а након ситуације у Словенији, БиХ и Северној Македонији које смо описали у претходном тексту, сада прелазимо на Хрватску и Бугарску.

Показујемо матрицу понашања Шолакове групације: уцењивање пословних партнера, па чак и државних власти, и злоупотреба медија које има у власништву за остваривање својих бизнис интереса.

"Јунајтед група" ових дана пролази кроз озбиљну кризу у Хрватској. Оператер А1, у власништву "Телеком Аустрија групе", саопштио је да је УГ поставила "неприхватљиве услове за продужење уговора" и да њени канали од 29. марта више нису у понуди.

Према саопштењу А1, овај оператер је био заинтересован за три канала УГ - Спорт клуб 1, Спорт клуб 2 и ТВ Н1 - за које је Шолак тражио за 28 одсто већу цену него за досадашњи пакет од преко десет канала. Као одговор на одлуку А1 да одбије ову рекеташку понуду, "Јунајтед група" је применила исти рецепт као у Србији: кроз прилоге на Н1, напала је овог оператера, али и хрватске власти, за "удар на слободу медија и цензуру у време предизборне кампање".

НЕ ДАЈУ ДА ПРОИЗВОДИ ПРОГРАМ

"ЈУНАЈТЕД група" у исто време, уз кампању о наводно угроженим медијским слободама, води и кампању за измене Закона о електронским медијима, како би им у Хрватској било дозвољено оно што су успели да избоксују у Србији: да кабловски дистрибутер уједно може и да производи ТВ програм. Све досадашње хрватске владе су то одбијале да дозволе, како би спречиле концентрацију невероватне моћи у рукама једне компаније.

А1 је одговорио исто што и "Теленор" у Србији: УГ користи информативне медије у свом власништву да заштити своје пословне интересе, а приче о медијским слободама су само јефтина парола.

- Не можемо прихватити медијске уцене због пословне одлуке - одбрусили су Шолаку.

Према извештајима медија у Загребу, у истом правцу иду и преговори УГ са "Хрватским Телекомом", оператером у власништву "Дојче Телекома", па се очекује да ће ускоро, због наметања неприхватљивих услова, из понуде ХТ бити избачени сви Шолакови канали, од Н1 до Спорт клуба.

БУГАРСКА

НАЈНОВИЈИ скандал са Драганом Шолаком и "Јунајтед групом" десио се крајем прошлог месеца у Бугарској, где су покушали да рекетирају премијера Бојка Борисова лично, а како су "Новости" већ писале.

Шолаков представник је на састанку код Борисова захтевао да се промени одлука независног регулаторног тела о расподели спектра неопходног за развој 5Г мреже, известио је угледни бугарски портал "Гласове".

Наиме, државна Регулаторна комисија за комуникације је 10. марта одобрила сваком од три главна телекомуникациона оператера у Бугарској равноправно учешће у спектру фреквенције за 5Г мрежу. Упркос чињеници да је регулатор беспрекорно испратио процедуру, "Виваком", мобилни оператер у власништву УГ, није био задовољан и упутио је жалбу, која је одбијена. Одмах након тога, члан Надзорног одбора "Вивакома" Спас Русев је на састанку отворено запретио премијеру Борисову да ће се сви медији у власништву УГ окренути против њега у финишу изборне кампање.

А Шолаков конгломерат у Бугарској има огромну моћ - недавно су купили медијску групацију Нова ТВ, која обухвата десет ТВ и четири радио-станице, као и онлајн платформу НЕТИНФО коју прати 80 одсто становништва у Бугарској.

Бојко Борисов је, шокиран покушајем уцене, одбио захтев Драгана Шолака.

(СУТРА: Како раде у Србији)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

bager

14.04.2021. 16:57

Francuska vlast je " unistila " finansijski kanal 5,jer su emitovali tacne vesti u oci samog napada nato na Irak,,previse istine nije odgovaralo ucesniku napada na suverenu drzavu,,a postigli su to poreskim preracunavanjem i nadoknadom ogromna suma je bila u pitanju ali i rok uplate celokupne sume od jednom,,,na kraju vrsni novinari ,urednici pisci su se nasli na ulici i sa materijalnom nadokndom,,a vi ne mozete zatvoriti televiziju koja javno radi protiv drzave emitovanjem lazi,,,,