ПРОЗОРИ ЗА 300.000 ДОМОВА: Од јесени држава плаћа половину трошка за замену столарије и изолацију

Е. Б. Т.

14. 04. 2021. у 11:23

ДО Нове године ће бар 300.000 домаћинстава кренути у процес замене дотрајалих прозора, врата и уградњу изолације, уз финансијску подршку државе. У јуну ће почети да ради Управа за енергетску ефикасност која ће заједно са локалном самоуправом суфинансирати трошкове грађана за ову врсту радова до 50 одсто.

ПРОЗОРИ ЗА 300.000 ДОМОВА: Од јесени држава плаћа половину трошка за замену столарије и изолацију

Архива

Циљ је да се смањи потрошња енергије и остваре уштеде на рачунима. Ово је у уторак најавила министарка енергетике Зорана Михајловић.

- Хоћемо да прве јавне позиве кроз јединице локалне самоуправе завршимо до краја лета, а то значи да већ на јесен један део грађана може да започне тај посао, а да до Нове године можемо да кажемо да је покренуто бар 10 одсто домаћинстава да мењају столарију - казала је министарка за телевизију К1. - Имаћемо довољно новца да спроведемо тај процес, јер ћемо користити средства и из међународних финансијских институција. Било би немогуће да све финансирамо из буџета, јер у Србији има око три милиона домаћинстава на која се ово односи.

Она је казала да ће процену трошкова замене столарије обављати републичке и комисије локалних самоуправа. Анализираће се колико је новца реално потребно за извођење радова према броју квадратних метара стана или куће.

Како у Министарству енергетике, за "Новости", објашњавају општине и градови ће расписати јавни позив за пријављивање грађана за добијање бесповратних средстава за замену столарије и уградњу изолације. Томе претходи, јавни позив Министарства на који се јављају локалне самоуправе, како би се одредио износ субвенција за финансирање овог програма.

- Затим ће општине и градови расписати позив за избор предузећа која ће обављати радове на енергетској санацији стамбених објеката, и тако ће бити формирана листа фирми које ће учествовати у програму - наводе у Министарству, за наш лист. - Након тога локалне самоуправе позивају грађане и на основу одобрених пријава и фактура уплаћују средства предузећима.

Локалне комисије ће, како истичу, контролисати домаћинства изласком на терен, пре доношења одлуке о додели субвенција и након реализације радова, као услов за исплату средстава. У Министарству наводе да је ово пилот-пројекат који ће помоћи да се следеће године унапреде и поједноставе процедуре за реализацију ових програма. Оснивање Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности предвиђено је новим Законом о енергетској ефикасности који ће се пред посланицима Народне скупштине наћи у четвратак, заједно са осталим актима из ове области.

МОГУЋЕ И УЧЕШЋЕ БАНАКА

ТОКОМ ове године реализоваће се пилот-пројекат финансирања програма локалних самоуправа на енергетској санацији домаћинстава, а резултати ће бити коришћени за припрему што једноставнијих процедура и поступака за грађане - истичу у Министарству енергетике. - Други модел се односи на евентуално учешће банака у овом процесу. Очекујемо да би његова примена могла да почне у току следеће године, али ће се то знати након реализације овог пилот-пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)