ПОЛОВИНА ФИРМИ ИМАЛА ЦУРЕЊЕ ПОДАТАКА: Сајбер инциденти ојадили привреду

Танјуг

13. 04. 2021. у 16:05

ОКО 59 одсто организација свих величина широм света означило је безбедност података као највећу бригу која се тиче ИТ безбедности.

ПОЛОВИНА ФИРМИ ИМАЛА ЦУРЕЊЕ ПОДАТАКА: Сајбер инциденти ојадили привреду

Фото Depositphotos

Такође, према истраживању компаније Касперски, 46 одсто компанија прошле године искусило је неки вид цурења података, као последицу различитих сајбер инцидената, каже Драган Давидовић, директор Б2Б пословања компаније Касперски за источну Европу, која се прикључила Иницијативи за јачање безбедности података.

"Поред нарушене репутације и поверења корисника и клијената, трошак који су компаније услед тога имале варирао је од просечних 101.000 долара за мала и средња предузећа до 1,09 милиона долара за велике корпорације", рекао је Давидовић.

Иницијативу за јачање безбедности података покренули су портали Свеоосигурању и Свеоновцу, а за мање од три месеца прикључиле су се компаније Marsh, Kaspersky, Wiener Stadtisće osiguranje, Sky Expres s, IN2 Beograd, NET++, Glog, Abstract, Удружење банака Србије, адвокатске канцеларије Томић, Синђелић Гроза и Милошевић Law firm, као и Словеначки пословни клуб и Хрватски пословни клуб, наведено је у саопштењу.

Иницијатива је покренута под слоганом "BeRiskProtected" у циљу што бољег информисања пословне заједнице о ризицима које носи дигитално пословање - било да се ради о сајбер нападима, социјалном инжењерингу или намери односно немарности запослених.

Иницијатива за јачање безбедности података окупља институције, компаније, организације и независне стручњаке који својим деловањем могу и желе да допринесу безбеднијем пословању у дигиталном окружењу - било да се баве дигитализацијом, ИТ сервисима, сајбер безбедношћу, финансијама (банке, осигурања, пензијски фондови), областима Data Science, Mashine Learning, Artificial Intelligence...

"Према Извештају о сајбер штетама, који је компанија Marsh објавила 2020. године, пријаве штета по полисама сајбер осигурања су у континенталној Европи порасле за 83 одсто у 2019. години. Према истом извештају, две трећине (67 одсто) губитака услед сајбер напада потичу од злонамерних напада са ransomware програмима, који чине укупно 14 одсто захтева за накнаду штете који се тренутно подносе осигуравајућим друштвима", каже лидер тима за финансијске ризике у компанији Marsh која се прикључила иницијативи Бојан Јовановић,

Иако је сајбер ризик генерално присутан у економији, три сектора су посебно погођена сајбер нападима.

Сектор финансијских институција био је највише погођен, подневши петину (21 одсто) пријављених штета у 2019. години, а затим следи производни сектор са 13 одсто и компаније за комуникације, медије и технологију чије пријаве штета чине девет одсто свих пријава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)